Joulukuut lämmenneet Suomessa eniten – näin muutos näkyy käytännössä

Etelä-Suomessa joulukuu oli jopa viisi astetta normaalia lämpimämpi. Lapissa saatiin likimain ennätyslumet.

Päättyneen joulukuun keskilämpötila oli Etelä-Suomessa paikoin jopa yli viisi astetta tavanomaista korkeampi. Termisen talven alkaminen on Etelä-Suomessa lykkääntynyt 2000-luvulla yhä useammin vuodenvaihteen yli ja näin käynee myös tänä talvena. Yksittäisistä kuukausista juuri joulukuut ovatkin lämmenneet Suomessa eniten: jopa viisi astetta viimeisen 150 vuoden aikana.

Meillä keskilämpötilan kohoaminen on maapallon keskiarvoa suurempaa. Ilmastonmuutos näkyy Suomessa voimakkaimmin juuri talvikuukausien lämpenemisenä: Talvet lämpenevät jopa kaksi kertaa kesäkuukausia enemmän. Talvikuukausien lämpenemisen suuruudeksi on arvioitu 4-7 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

Tämän hetkisestä lauhasta ja vetisestä säätilasta on kuluvan vuosisadan aikana tulossa siis uusi normaali: Vuosisadan loppuun mennessä sekä terminen talvi että pysyvä lumipeite saattavat kadota tyystin esimerkiksi Helsingistä ja Turusta. Yksi syy tähän on Itämeri, joka pysyy aikaisempaa pidempään sulana ja lämpimämpänä muuttaen sateet rannikoiden läheisyydessä useammin vedeksi ja pitäen lämpötilan sisämaata korkeampana.

Päättynyt joulukuu on hyvä esimerkki siitä, mihin suuntaan talvemme ovat vuosikymmenien mittaan menossa. Keskilämpötilan nousun myötä myös talvisadanta kasvaa meillä, ja muutos on suurin maan pohjoisosassa. Kun Etelä- ja Länsi-Suomi saavat yhä suuremman osan talvisateistaan vetenä ja maa pysyy lumettomana, mitataan Pohjois-Suomessa entistäkin paksumpia hankia.

Kulunut joulukuu oli paikoin Lapissa ennätysluminen, kun joulupyhien aikana esimerkiksi Kittilässä ja Sodankylässä mitattiin yli 80 sentin hankia. Lapissakin lumipeitekauden kesto on tulevaisuudessa lyhenemään päin, mutta vastaavasti sydäntalvella lumipeitteen paksuus voi kasvaa talvisadannan lisääntyessä. Lapissa valtaosa talvisateista tulee talvien lämpenemisestä huolimatta pysymään lumena. Tämä toimii tulevaisuudessa myös tärkeänä matkailuvalttinamme, sillä yhä harvinaisemmiksi ovat käymässä Euroopan alueella takuulumiset talvikohteet.

Lue Forecan meteorologi Markus Mäntykannaksen blogi kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: Foreca

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja