Olet täällä

Tuomikirvojen riskiennuste vuodelle 2020 valmistunut

Tuomikirvaennustekartta 2020 (kuva: Luke/Hannu Ojanen)Tuomikirvojen talvimunalaskentaan perustuva tuomikirvaennuste on valmistunut. Ennusteen mukaan kotimainen tuomikirvakanta on pieni eikä siitä ole uhkaa ensi kesänä.

Kotimainen kirvakanta täydentyy kuitenkin vuosittain kirvoilla, jotka saapuvat eteläisten ja kaakkoisten ilmavirtausten mukana kaukokulkeumana. Tämän seurauksena nyt julkaistun ennusteen tuhoriski voi yllättäen nousta.

Kasvukauden mittaan täsmentyvää tietoa kirvojen mahdollisesta kaukokulkeumasta ja tarkkailutarpeesta saa Luken kasvinterveyden ajankohtaistiedotteista.

Näin kirvaennusteen tuhoriski on selvitetty

Luke laatii vuosittaisen tuomikirvaennusteen laskemalla talvimunat heille lähetetyistä tuomipuiden näytteistä. Näytteitä kerätään marraskuussa eri puolilta Suomea. Kukin näyte on otettu useammasta eri tuomesta, jotka kasvavat pellon läheisyydessä.

Sadasta silmusta lasketaan talvimunien määrä. Ennusteen laadinnassa huomioidaan myös munien elossasäilyvyys, joka vaihtelee 10 – 45 %. Elossasäilyvyys on pienimmillään rannikkoseuduilla.

Jos 100 silmussa on 15 munaa, oletettu tuhoriski on pieni. Jos 100 silmussa on 15-40 munaa, tuhoriski on mahdollinen ja yli 40 munaa viittaa suureen tuhoriskiin.

Talvella tehyt tuomikirvaennuste antaa melko luotettavan kuvan kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta, mutta ei tietenkään huomioi ilmavirtojen mukana tulevia ulkomaisia kantoja. Ennusteen kattavuus ja luotettavuus riippuu myös näytteiden edustavuudesta.

 

Lähde: Luken (Luonnonvarakeskus) Maatalousinfo

Kommentit

Samankaltaista sisältöä