Osallistu nyt peltoeliöstön monimuotoisuustutkimukseen

Kun osallistut tutkimukseen, saat perusteelliset tiedot omien peltolohkojesi kasvilajistosta, pölyttäjähyönteisistä ja petoselkärangattomista.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttavat Etelä-Suomessa ensi kesänä peltoeliöstön monimuotoisuutta selvittävän kartoituksen, johon he tarvitsevat nyt viljelijöitä. Kyseessä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen mittava peltoeliöstön monimuotoisuustutkimus.

Tavoitteena on saada mukaan 80 peltolohkoa Etelä-Suomesta

Tutkimukseen etsitään mukaan peltolohkoja, joiden kasvina kesällä 2020 on ruis, kaura, rypsi, rapsi, härkäpapu, erilaiset kaalit, säilörehu- tai kuivaheinänurmi, laidunnurmi tai luonnonhoitopeltonurmi. Luonnonhoitopeltonurmista etsitään erityisesti pitkäaikaisia, vähintään viisi vuotta vanhoja kasvustoja. Lohkot voivat olla tavanomaisessa tai luomutuotannossa.

Tutkimuslohkoja etsitään erityisesti seuraavista kunnista: Espoo, Hyvinkää, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Loppi, Nurmijärvi, Somero, Tammela ja Vihti.

Tutkimukseen osallistuvat viljelijät saavat perusteelliset tiedot omien peltolohkojensa kasvilajistosta, pölyttäjähyönteisistä ja petoselkärangattomista. Eliökartoitukset toteutetaan touko-elokuun aikana välttäen viljelylle aiheutuvaa haittaa. Syksyllä osallistujia pyydetään vastaamaan lyhyeen kyselyyn tutkimuslohkojen viljelytoimista.

Tutkitusta tiedosta on pulaa

Nykyiset tiedot luonnon monimuotoisuudesta erityisesti pelloilla ovat niukkoja ja hajanaisia. Tutkimustiedon puutteen takia luonnon monimuotoisuutta on ollut vaikea sisällyttää esimerkiksi ruoan elinkaariarviointeihin. Tutkimus lisää tietoa peltojen rikkakasveista ja hyötyeliöistä sekä niiden monimuotoisuuteen vaikuttavista tekijöistä Suomessa. Kerättävän aineiston avulla peltoluonnon monimuotoisuus ja viljelyekosysteemien toiminta voidaan huomioida päätöksenteossa nykyistä paremmin.

Jos kiinnostuit aiheesta voit ilmoittaa peltosi mukaan tutkimukseen verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Lisätietoja tutkimuksesta antaa Suomen ympäristökeskuksen tutkija Marjaana Toivonen, puh. 044 348 8349 sähköpostiosoite [email protected].

Lähde: Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja