Olet täällä

Huippuvuorten "tuomiopäivän holviin" yli 60 000 uutta siemennäytettä

Norjan Huippuvuorilla sijaitsevaan "tuomiopäivän holviin", viralliselta nimeltään Svalbard Global Seed Vault, tallennettiin eilen yli 60 000 siemennäytettä 36 geenipankista kaikilta maapallon mantereilta. Vuonna 2008 toimintansa aloittaneen holvin kokoelmia kartutetaan yleensä pikkuhiljaa, mutta eilen tehty lisäys oli pokkeuksellisen suuri.

Holviin kerätään viljelykasvien siemeniä eri puolilta maailmaa niiden varjelemiseksi luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta. Varmuuskopiointi on tunnetusti tärkeää eikä globaalista ruokaturvasta huolehtiminen voi olla poikkeus.

Holvissa on tällä hetkellä noin miljoona näytettä, joista jokainen koostuu 300–500 siemenestä. Holvin hyllyiltä löytyvät näytteet muun muassa 150 000:sta vehnä- ja riisi- sekä lähes 80 000 ohralajikkeesta.

Tiistaina uusia näytteitä holviin saatiin muun muassa brasilialaisen Embrapa-geenipankin riisin-, sipulin- ja meloninsiemenistä.

Holvista ei ole tila aivan heti loppumassa, sillä sinne mahtuu kaikkiaan 4,5 miljoonaa siemennäytettä. Määrä on kaksinkertainen maailman arvioituun viljelykasvien kokonaismäärään verrattuna.

Holviin talletetut siemenet pysyvät niitä Huippuvuorille tuoneiden valtioiden ja tutkimusinstituuttien omaisuutena.

Siementalletus auttoi jo syyrialaisia

Holvista on tehty myös jo ensimmäinen talletuksen "nosto", kun Syyrian Aleppossa sijainnut geenipankki jäi sodan jalkoihin. Sen vuoksi syyrialaistutkijat noutivat Huippuvuorille ennen sotaa tallettamiaan siemeniä ja kylvivät ne, minkä jälkeen uusia siemeniä kyettiin sijoittaman uusiin korvaaviin geenipankkeihin Marokkoon ja Libanoniin sekä osa myös palauttamaan takaisin Huippuvuorille säilytykseen.

Siemenet varastoidaan -18 asteessa

Svalbard Global Seed Vault-siemenholvi sijaitsee Norjan Huippuvuorilla. Kuva: Harri Vähäkangas / YleIkiroudan ympäröimä holvi on Norjan Huippuvuorilla louhittu vuoreen lähelle Longyearbyenin kaupunkia. Holviin talletettuja siemeniä säilytetään 18 pakkasasteessa. Erityisen jäähdytysjärjestelmän ansioista lämpötila pysyy vakaana ja siemennäytteiden vakuutetaan olevan turvassa, vaikka ikirouta sulaisi rakennelman ympäriltä joskus kokonaan.

Holvin rakennelmaa jouduttiin tosin jo parantelemaan muutama vuosi sitten, kun poikkeuksellisen lämmin sää sai veden tihkumaan holvin sisäänkäyntitunneliin.

 

Lähteet: Yle.fi ja Mtvuutiset.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä