Olet täällä

Peltokauppa vilkastui vuonna 2019, korkein hehtaarihinta yli 25 000 €

Vuonna 2019 yli kahden hehtaarin peltokauppoja tehtiin 674 kohteesta, mikä on kappalemäärissä noin 20 % enemmän kuin vuonna 2018. Kaiken kaikkiaan myytyä peltoalaa oli noin 5 300 hehtaaria. Peltokauppakohteen keskipinta-ala oli 7,8 hehtaaria, joka on noin 1,7 ha vähemmän kuin vuoden 2018 kaupoissa. 

"Eniten kauppoja tehtiin Etelä-Pohjanmaalla, kaikkiaan 126 kappaletta. Seuraavaksi eniten peltokauppoja toteutui Varsinais-Suomessa, 90 kappaletta. Pronssisijasta kilpailivat Pohjanmaa 74 peltokaupalla ja Pohjois-Pohjanmaa 70 peltokaupalla", Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä kertoi.

Vähiten peltokauppoja tehtiin Kainuussa, kolme kappaletta, ja Lapissa, yhdeksän kappaletta.

Pohjanmaalla kallein peltokauppa

Kauppahintarekisterin viime vuoden tietojen mukaan kallein peltokauppa tehtiin Pohjanmaalla, 25 000 euroa hehtaarilta. Halvin kauppa tehtiin puolestaan Pohjois-Pohjanmaalla, hieman alle 700 euroa hehtaarilta. Peltohehtaarin mediaanihinta koko Suomessa vuonna 2019 oli 8 890 €/ha (v. 2018 mediaanihinta on n. 8 820 €/ha). 

"Trendinä voisi sanoa, että peltomaan hinnoissa on nähtävissä hivenen nousua, kun tarkastellaan viime vuosia. Vuonna 2019 peltoalan mediaanihinta nousi 0,7 prosenttia kun verrataan edellisvuoteen", Esa Ärölä sanoi.

Pelto oli kalleinta Varsinais-Suomessa, sillä mediaanihinta tällä aluella oli 11 800 euroa hehtaarilta. Samaan hintatasoon päästiin Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Lapissa ja Kainuussa pellosta maksettiin vähiten, keskimäärin 2 500 euroa hehtaarilta. Näissä kahdessa maakunnassa myös myytiin vähiten peltoa.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa on peltoa noin 2,2 miljoonaa hehtaaria. Kun tarkastellaan kaikkia maa- ja metsätalousmaan kauppoja, jotka sisälsivät yli kaksi hehtaaria peltoa, vaihtoi viime vuonna omistajaa noin kaksi prosenttia peltoalasta. Luvuissa ovat mukana myös sukulaiskaupat sekä rakennuksia ja metsää sisältävät kohteet. Mukana eivät ole lahjana tai lahjoituksena tehdyt omistajanvaihdokset.

 

Lähde: Maanmittauslaitos

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä