Olet täällä

LukeKaskas-mobiilipalvelulla tuholaistiedot älypuhelimeen reaaliajassa

Luonnonvarakeskus julkaisee LukeKaskas-mobiilisovelluksen. Tällä Suomessa ainutlaatuisella palvelulla käyttäjä saa reaaliajassa informaatiota vallitsevasta tuhoojatilanteesta juuri sille alueelle, jolle hän sen tarvitsee. Sovelluksessa käyttäjä voi myös valita, millaista tietoa hän haluaa vastaanottaa.

”Tieto tulee vain niistä kasvilajeista, jotka viljelijä on valinnut”, Luken erikoistutkija Marja Jalli kertoo.

Sovelluksessa viljelijä voi tehdä havainnon omalla älypuhelimellaan niin, että havaintotieto liitetään automaattisesti havaintolohkoon. Viljelijä saa sovelluksen tietokorteista apua tuhohyönteisen tunnistamiseen. Käyttäjä voi myös lisätä LukeKaskasiin valokuvan havainnostaan. Tuhoojahavainto tallentuu tietokantaan ja karttapohjaan, jolloin se on muiden käyttäjien ja tutkimuksen hyödynnettävissä.

Sovelluksen toimivuus perustuu laajaan käyttäjäjoukkoon ja aktiivisuuteen. ”Mitä aktiivisempi itse on, sitä enemmän sovellus antaa”, Luken erikoistutkija Marja Jalli kuvaa.

”Tieto kasvintuhoojan esiintymisestä pitää saada nopeasti ennen kuin tuhoja ehtii tulla laajemmin. Viljelijöiden on joka tapauksessa tarkkailtava kasvintuhoojatilannetta, sillä suojelutoimien on perustuttava tarkkailuun ja dokumentointiin. Sovellus helpottaa sitä työtä”, Luken erikoistutkija Erja Huusela-Veistola kertoo.

Tällä hetkellä sovelluksessa ovat vilja- ja palkokasvit, kumina, öljykasvit ja porkkana. Jatkossa kasvivalikoimaa pyritään laajentamaan kaaleihin sekä vihannes- ja puutarhakasveihin.

Ilmainen sovellus julkaistaan viljelykasvien kasvukauden alussa.

 

Lähde: Johanna Leppänen, Luonnonvarakeskus (Luke)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä