Olet täällä

Apua parhaan viljakaupan sopimusmallin etsintään

Viljakaupan toimijoiden laatuhinnoittelut ja sopimusmallit saattavat ensivilkaisulla tuottaa päänvaiva. Mitä eroja sopimuksilla ja laatuhinnoitteluilla on eri toimijoiden välillä? Vasta perehtymällä ajan kanssa toimijoiden tarjoamiin vaihtoehtoihin, löytyvät tilakohtaisesti parhaat sopimusmallit.

Tätä vertailua helpottaakseen Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) asiantuntija keräsi viljakaupan laatuhinnoitteluita ja sopimusmalleja eri toimijoilta. Hän myös konkretisoi asiaa soveltamalla yksinkertaistetuissa laskentaesimerkeissä eri sopimusmalleja. Kyseinen artikkeli on julkaistu Käytännön Maamiehessä 3/2020 ja se on myös luettavissa tämän linkin takaa.

Artikkelia luettaessa tulee huomioida, että laskelmat perustuvat laskentahetken laatuhinnoitteluun, mikä voi muuttua satokauden edetessä. Artikkelissa ilmoitetut syksyn hintanoteeraukset ovatkin jo muuttuneet useampaan otteeseen. 

VYR on myös julkaissut Viljakaupan ja sopimusviljelyn opas -teoksen. Oppaan tarkoituksena on antaa lisätietoa viljamarkkinoista ja viljakaupassa yleisesti käytettävistä sopimuksista. Oppaassa käydään läpi myös viljamarkkinoihin yleisesti vaikuttavia tekijöitä ja laajemmin keinoja, joilla pienentää kaupankäyntiin liittyviä riskejä. Viljakaupan ja sopimusviljelyn opas löytyy tästä linkistä.

 

Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä (VYR)

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä