Olet täällä

Kevätkylvöt aloitettiin paikoin yli viikon edellä normaalista

Kevätkylvöt paikoin yli viikon edellä normaalista

Kevätkylvöt ovat käynnistyneet suotuisilla alueilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla viime viikolla, 5-10 vuorokautta edellä keskimääräisestä aikataulusta. Muualla kevääntulo on normaalissa aikataulussaan, Pohjois-Suomessa joudutaan vielä peltojen kuivumista odottamaan ja Lapissa lumen.

Pellot ovat kuivuneet tavanomaista aikaisemmin kylvökuntoon vähälumisen ja leudon talven ansiosta maan etelä- ja keskiosissa. Myös tuuliset säät ovat nopeuttaneet peltojen kuivumista.

Peltojen muokkautuvuus on ollut useimmilla alueilla tyydyttävä tai hyvä. Etelä-Suomen savimaat muokkautuvat kuitenkin tavanomaista huonommin roudattoman talven vuoksi. Haasteisiin peltojen muokkautuvuudessa on törmätty myös Pohjanmaalla.

Ripeimmät kylväjät liikkeellä jo pääsiäisenä

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmalla alueilla viime viikolla, mutta kylvöt ovat vielä aivan alussa. Aivan ensimmäisiä kylvöjä tehtiin Etelä-Suomessa jo pääsiäisen lämpöaallon aikaan.

Kevätkylvöt ovat etenemässä tasaiseen tahtiin Etelä- ja Keski-Suomessa yöpakkasten ja viileiden säiden jarruttaessa suurempaa ryntäystä pelloille. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Suomessa kylvöjen arvioidaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Sokerijuurikkaan ja rapsin kylväjätkin jo vauhdissa

Sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin ensimmäisenä Etelä-Suomen rannikkoalueella pääsiäisen jälkeen. Lounais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin viime viikolla, ja Etelä-Pohjanmaalla kylvöt ovat käynnistymässä lähipäivinä.

Rapsin kylvöt aloitettiin Etelä-Suomen rannikkoalueella viime viikolla, mutta muualla rapsin kylvöjen arvioidaan alkavan vapun jälkeisellä viikolla.

Syysviljat talvehtineet kohtuullisesti - Syysöljykasvit heikommin

Syysviljat ovat talvehtineet tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. Talvehtimisongelmia on havaittu ainoastaan Uudenmaan ruiskasvustoissa sekä Varsinais-Suomen ja Etelä-Suomen rannikkoalueen syysvehnäkasvustoissa.

Syysöljykasvit ovat selvinneet talvesta hieman syysviljoja heikommin. Tavanomaista heikommin talvehtineita kasvustoja on Etelä-Suomen rannikkoalueella, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella.

Roustevaurioita esiintyy paikoitellen Etelä-Suomessa.

Syysviljat ja nurmet aloittamassa kasvuaan

Syysviljat ja nurmet ovat aloittaneet jo kasvunsa eteläisimmässä Suomessa. Huhtikuun päivälämpötilojen vaihtelu sekä yöpakkaset ovat estäneet kasvustojen voimakkaamman kasvuunlähdön. Pohjois-Suomessa kasvustot ovat vielä lepotilassa tai lumen peittämiä.

Syysviljojen ja -öljykasvien kevätlannoitukset aloitettiin Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla jo huhtikuun alkupuolella. Maan sisä- ja pohjoisosissa ne käynnistyivät viime viikonloppuna tai ovat alkavat lähipäivinä.

Nurmien kevätlannoitukset aloitettiin maan etelä- ja keskiosassa huhtikuun puolivälin maissa. Etelä-Suomessa ne sekä nurmien paikkauskylvöt on saatu lähes tehtyä. Maan itäosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa nurmien lannoitukset aloitetaan ensi viikolla.

 

Lähde: ProAgria

 
 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä