Olet täällä

Normaalia kylmempää säätä luvassa kesäkuulle saakka

Forecan laatiman uuden kuukausiennusteen mukaan sää olisi tavanomaista kylmempää aina kesäkuulle asti. Kylmän pohjavireen tuleville viikoille saa aikaan pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus.

Tällä viikolla on ennusteen mukaan jopa 4–5 astetta keskimääräistä kylmempää ja ensi viikolla 2–4 astetta keskimääräistä kylmempää. Toukokuun viimeiselle viikolle ennustetaan 1–3 astetta ja kesäkuun ensimmäiselle viikolle 0–3 astetta tavanomaista kylmempää.

Suurimmat erot tavanomaisiin lämpötiloihin ovat pohjoisessa. Sen sijaan maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat palaavat ennusteen loppua kohti lähemmäs ajankohdan normaalitasoa.

"Yleisesti näyttäisi siltä, että lähiaikoina on luvassa koleaa, mutta melko aurinkoista säätä, iltapäivisin sisämaassa syntyy kumpupilviä. Iltapäiväkuuroja voi esiintyä. Yöt ovat kylmiä tai ainakin viileitä. Keskimääräistä viileämmät viikot saattavat hyvin johtaa siihen, että terminen kesä alkaa tavallista myöhemmin, mutta vielä on liian aikaista sanoa, kuinka pitkä mahdollinen viivästys voisi olla", toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella. Maan eteläosassa tämä tapahtuu keskimäärin 15.–20.5., maan keskiosassa 20.–30.5. ja pohjoisessa laajalti 25.5.–14.6., Lapin pohjoisosassa 14.–24.6.  

Hellepäiviä ei toukokuussa?

Vaikka kuukausiennusteen yleisilme on kylmä, voi ajoittaisia lämpimäpiä päiviä esiintyä. Helteistä eli yli 25 asteen lämpötiloista toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa ei kuitenkaan vielä voida sanoa mitään.

"Seuraavan kymmenen päivän ennusteissa ei ainakaan näy merkkejä hellepäivistä", sanoo Joanna Rinne.

Tällä viikolla ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 6–11 astetta, Lapissa 0–7 astetta. Tilastojen mukaan keskimääräinen ylin lämpötila on toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–8 astetta.

Osassa maata sateet voivat tulla edelleen lumena

Suomen sää on tällä ja ensi viikolla melko vähäsateista. Sateita tulee yhä monessa eri olomuodossa, maanantainahan takatalvi toi lunta aina etelään asti.

"Jos sopiva sää osuu kohdalle, kaikki sateen olomuodot ovat edelleen mahdollisia koko maassa", tuumii Joanna Rinne.

"Mahdollisuus etelän lumisateille on ainakin seuraavan kymmenen päivän kohdalla vain teoreettinen, ennusteissa ei tällä hetkellä näy uusia lumisateita etelään. Seuraavilla viikoilla eteläisten lumisateiden mahdollisuus on viikko viikolta pienempi kesän lähestyessä".

Seuraa sääennusteita tarkemmin Farmitin Sääpalvelusta. (Jos et saa palvelua avattua, lue lisää täältä.)

 

Lähde: Foreca (pl. viimeinen kappale)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä