Olet täällä

Lumisateet ja kolea sää hidastaneet kylväjiä ja orastumista

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea. VYRin raadin eri puolelta Suomea tekemien havaintojen mukaan keväällä nopeasti käyntiin lähteneet kylvöt ovat hidastuneet viimeisen viikon aikana lumisateiden ja koleiden säiden vuoksi.  

Kylvöjen eteneminen alueittain

  Kylvöistä tehtynä   Kylvöistä tehtynä
  13.5.2020   13.5.2020
Varsinais-Suomi 70 % Keski-Pohjanmaa 30 %
Uusimaa 75-85 % Pohjois-Pohjanmaa 5 %
Satakunta 80 % Etelä-Pohjanmaa 35-45 %
Kanta-Häme 60-70 % Etelä-Karjala 20 %
Päijät-Häme 60-70 % Pohjois-Karjala 0 %
Pirkanmaa 50-60 % Etelä-Savo 5 %
Kymenlaakso 60-70 % Pohjois-Savo 0-5 %
Keski-Suomi 20-30 % Kainuu 5 %
Pohjanmaa 40-50 %    
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Varsinais-Suomessa ollaan kylvöistä viime vuotta jäljessä, mutta liki main tavanomaisessa aikataulussa. Kylvettynä on jo n. 70 %, mutta osa tiloista on vasta alkutaipaleella ja osa kylvänyt jo kaikki. Kaikkia viljoja on jo kylvettynä.

Syysviljat ovat talvehtineet Varsinais-Suomessa kohtuullisesti. Eritoten ruis ja syysrapsi ovat talvehtineet hyvin. Syysrapsin kukinnan povataan alkavan tällä viikolla.

Sateiden jäljiltä pellot ovat nyt todella märkiä, ja lämpöä kaivataan kipeästi. Viime kuussa kylvetyt kasvustot ovat alkaneet nousta pintaan. Kylmien säiden seurauksena viljat kasvattavat nyt juuristoa pitkään ennen orastumista.

Uudellamaalla kylvöt ovat tavanomaisessa aikataulussa. Kaikkia viljoja on jo kylvettynä, eniten palkokasveja, rapsia ja kauraa. Keskimäärin viljoja on kylvetty n. 75-85 %.

Epävakaan sään ja hallaöiden pelätään vahingoittavan jo orastuneita tai pian orastuvia kasvustoja. Syyskasvustot ovat talvehtineet kohtuullisen hyvin.

Satakunnassa kylvöt ovat edenneet tavanomaisessa aikataulussa. Maakunnan eteläosissa kylvöt ovat jo lähes valmiit, eli muutamia päiviä edellä tavanomaisesta kylvöaikataulusta. Pohjoisemmassa on vasta päästy alkuun. Keskimäärin Satakunnassa on kylvetty viljoja n. 80 %.

Esiintyneet yöhallat ovat vaarantaneet herkimpien kasvien selvitymisen.

Päijät-Hämeessä vehnä, kaura, herne ja härkäpapu on jo lähes kokonaan kylvetty. Ohraa sekä rapsia on saatu kylvettyä jo hyvin ja rypsiäkin kohtuullisesti.

Syysviljat vaikuttavat talvehtineen kohtalaisesti; ruis paremmin kuin vehnä. Maa on alueella kylmä, mikä on hidastuttanut kevätviljojen orastumista. Alkuviikosta on satanut paljon vettä sekä räntää, mikä on kastellut maan täysin.

Pirkanmaalla kylvöt ovat tavanomaisessa aikataulussa. Kylvettynä on n. 50-60 %. Kaikkia viljoja on kylvetty, mutta rypsin kylväjät odottavat lämpimämpiä kelejä. Suorakylvöjä ollaan vasta aloittelemassa.

Myös Pirkanmaalla on ollut hallaa alkuviikosta.

Kymenlaaksossa ollaan kylvötöiden kanssa edellä jopa viikko. Kylvettynä on n 60-70 %. Maat ovat vielä melko kylmiä, mikä on hidastanut öljykasvien kylvöjä.

Alkuviikon sateet keskeyttivät kylvöt, nyt odotellaan peltojen kuivumista.

Keski-Suomessa herne ja härkäpapu on jo lähes kokonaan kylvetty ja kauraa sekä mallasohraa on aloiteltu. Keskimäärin kylvettynä on koko maakunnassa n. 20-30 %.

Sateita on saatu jo aivan tarpeeksi, eikä kylmä sää ole auttanut peltoja kuivumaan nopeasti. Loppuviikolle ennustettu sade hidastaisi kylvöjä entisestään.

Pohjanmaalla myöhäiset viljalajit ja lajikkeet on kylvetty kokonaan. Lämpösumman kertyminen on ollut hidasta kylmien öiden takia. Sateita on saatu paljon. Kevyille maille sateet ovat olleet tarpeellisia, mutta nyt ei tarvitsisi sataa enempää, jotta kylvöt etenisivät. Keskimäärin alueella on kylvetty 40-50 %.

Pohjois-Pohjanmaalla vehnää ja kauraa on kylvetty viljoista eniten. Suunniteltuja kevätöljykasvilohkoja jätetään kylvämättä kylvöjen venymisen ja kylmän saan takia. Kylvöt ovat yli viikon myöhässä tavanomaisesta aikataulusta. Kylvettynä on keskimäärin 5 %

Etelä-Pohjanmaalla ollaan aavistuksen jäljessä normaalista kylvöaikataulusta. Eniten on kylvettynä hernettä, härkäpapua, rapsia ja vehnää. Ohraa ja kauraakin on kylvetty kohtuullisen paljon. 

Viikonlopun lumisade keskeytti kylvötyöt. Keskiviikkona päästiin taas kuivimmille lohkoille. Kylmää on edelleen. Keskimäärin alueella on kylvettynä 35-45 %.

Etelä-Karjalassa  ja -Savossa kylvöt ovat aluillaan. Etelä-Savossa kylvettynä on n. 5 %. Etelä-Karjalassa ollaan hieman edellä, kylvettynä on jo n. 20 %.

Pohjois-Savossa arvioidaan kylvöjen alkavan kunnolla viikolla 21, jos säät suosivat. Lunta on tullut yli 10 cm ja sää on ollut kylmää.

Pohjois-Karjalassa oltiin viikkoa aikataulusta edellä, mutta lumisade ja kylmyys palauttivat kylvöjen alkamisen normaali aikatauluun. Nurmien lannoitusta on alueella päästy tekemään.

 

Sivun tiedot perustuvat Vilja-alan yhteistyöryhmän kevätkylvöjen seurantaan. Seuranta on toteutettu asiantuntijaraadin avulla, johon kuuluvat mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. Raatilaisilta tiedustellaan arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa.

 

Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä VYR

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä