Olet täällä

Koronaepidemia laskee EU:n viljan käyttöennusteita entisestään

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains muokkasi tekemiään EU:n viljatase-ennusteita.

Myllyteollisuudessa pientä piristymistä, etanoli- ja rehusektori kärsivät

EU:n myllyteollisuuden vehnän käyttöennustetta kasvatettiin 0,2 milj. tn kausille 2019/20 ja 2020/21 viime kuun ennusteen laskun jälkeen. Etenkin Saksassa myllyteollisuus on ollut aktiivista. Tärkkelyksen käyttöennusteisiin ei ole tehty muutoksia.

Euroopan etanolisektori kärsii suuresti koronakriisistä. Tuotantomäärät ovat jo romahtaneet kuluneella kaudella ja varastot ovat kasvaneet satamissa. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen sekä Brasilian etanoli on yhä kilpailukykyisempää EU:n markkinoilla. Näin ollen EU:ssa etanoliin käytetyn viljan käyttöennustetta laskettiin.

Panimo- ja mallasteollisuudessa käytetyn viljan käyttöennuste pienenee, sillä sen kysyntä laskee edelleen. Euroopan hotelli- ja ravintola-ala on rajoitustoimenpiteiden seurauksena lähes kokonaan suljettu, mikä heijastuu panimoteollisuuden tuotteiden kulutukseen.

Koronavirusepidemian alettua eläinperäisten tuotteiden menekki ei ole yltänyt ennustetulle tasolle, minkä vouksi viljojen rehukäyttöennustekin laski.

EU:n viljavarastot kasvavat?

Kysynnän laskiessa varastot voisivat uhkaavasti kasvaa. Vehnää on onneksi saatu vietyä EU:sta hyvin mm. Mustanmeren alueen tarjonnan suppeuden sekä Marokon suurien ostojen ansiosta. Vehnän varastoennuste onkin pienentynyt yli 1 milj. tn viime kuusta! Tähän vaikuttaa viennin lisäksi EU:n tuotantoennusteen pieneneminen kevään kuivuuden seurauksena.

Ohran kysynnän lasku on kasvattanut sen loppuvarastoennusteita kuluvalle ja tulevalle kaudelle. Ranskalaisen ohran kysyntä saattaa kuitenkin kasvaa, koska Kiina on uhkaillut asettaa tullimaksuja Australian tuonnilleen. Jos Kiina päättää tämän tehdä, Ranskan lisäksi myös muut maat ovat varmasti kiinnostuneita pääsemään Kiinan markkinoille.

Päivitetyt tase-ennusteet:
  Vehnä
2019/20
Vehnä
2020/21
Ohra
2019/20
Ohra
2020/21
Tuotanto 146,5 milj. tn 132,9 milj. tn 62,3 milj. tn 62,6 milj. tn
Tuonti 3,5 milj. tn 4,7 milj. tn 0,6 milj. tn 0,2 milj. tn
Käyttö 115 milj. tn 112,3 milj. tn 54 milj. tn 54,4 milj. tn
Vienti 34,3 milj. tn 26,6 milj. tn 7,7 milj. tn 7,1 milj. tn
Loppuvarasto 12,6 milj. tn 11,4 milj. tn 8,9 milj. tn 10,3 milj. tn

 

Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä VYR

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä