Sateet ja kylmä jumiuttaneet kylvöt lähes kokonaan

Viimeisen viikon aikana esiintyneet sateet sekä kylmyys ovat hidastaneet kylvöjen etenemistä sekä aiheuttaneet satotappiota.

Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea. VYRin raadin eri puolelta Suomea viimeisen viikon aikana tekemien havaintojen mukaan kylvöt eivät ole juurikaan edenneet kylmyyden ja märkyyden takia. Orastuminen on kestänyt kauan, halla ja yöpakkaset ovat vioittaneet oraita.

Kylvöjen eteneminen alueittain

Kylvöistä tehtynä Kylvöistä tehtynä
18.5.2020 18.5.2020
Varsinais-Suomi 70 % Keski-Pohjanmaa 35 %
Uusimaa 80-90 % Pohjois-Pohjanmaa 10 %
Satakunta 90% Etelä-Pohjanmaa 60 %
Kanta-Häme 70 % Etelä-Karjala 60 %
Päijät-Häme 80 % Pohjois-Karjala 10 %
Pirkanmaa 75 % Etelä-Savo 8 %
Kymenlaakso 60-70 % Pohjois-Savo 2-5 %
Keski-Suomi 60 % Kainuu 10 %
Pohjanmaa 70 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla jatkuvat sateet pysäyttivät kylvöjen etenemisen. Myös kylmä sää on hidastanut kylvöjä sekä aikaisin kylvettyjen lohkojen orastumista. Jo orastuneet kasvustot ovat olleet vielä hyviä ja tasaisia. Keskimäärin Uudellamaalla on kylvettynä 80-90 % ja Varsinais-Suomessa 70 % viljoista.

Myös Satakunnassa kylvöt ovat hidastuneet. Nopeasti kuivuville peltolohkoille on päästy kylvämään paikallisten kuurojen välissä. Aikaisin kylvetyillä pelloilla oraat ovat jo näkyvissä. Rypsiä ei ole vielä kylvetty lämpimämpiä säitä odotellessa. Keskimäärin kylvettynä on 90 % viljoista.

Päijät-Hämeessä pitkän kasvukauden kasvit ja lajikkeet kuten vehnä, härkäpapu ja rapsi on kylvetty kokonaan. Ohraa ja rypsiä on vielä kylvämättä. Sateet ja kylmyys ovat vaivanneet aluetta, mikä on hidastanut peltojen kuivumista ja näin ollen kylvöjen etenemistä. Öljykasvien taimettuminen on ollut hidasta kuin myös viljojen orastuminen. Keskimäärin kylvettynä on 80 %.

Pirkanmaalla yöpakkaset ovat vioittaneet oraita. Kylmyys on hidastanut selvästi orastumista. Kylvämättä alueella on vielä rypsiä ja ohraa. Vaihtelu maakunnan eri osissa on suurta kylvöjen etenemisessä. Keskimäärin kylvettynä on 75 %.

Kymenlaaksossa on ollut kylvöistä viikon tauko jatkuvien sateiden seurauksena. Orastuminen on tavanomaista hitaampaa, mutta orastuneet pellot näyttävät hyviltä. Hiue- ja hiesumailla on ollut ongelmia kuorettumisen kanssa. Maat muokkaantuivat liiankin hyvin mennen erittäin hienojakoisiksi, ja nyt suuren sademäärän seurauksena peltojen pinta on kuorettunut. Maa alkaa vasta nyt lämpiämään. Keskimäärin kylvettynä on 60-70 %.

Keski-Suomessa etenkin eteläisissä osissa kylvöt etenivät hyvin. Sateet olivat paikallisia kuuroja. Vaikka vettä on riittämiin, on kylmyys alueella suurempi ongelma kylvöjen ja kasvukauden etenemistä ajatellen. Kylvettynä on keskimäärin 60 %.

Pohjanmaalla sateet pysäyttivät kylvöjen ripeän etenemisen. Metsien reunoilla pellot ovat vielä roudassa ja maat hyvin kylmiä. Orastuminen on kestänyt jopa 3-4 viikkoa! Kylvettynä on keskimäärin 70 %.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan onnellisia tulvattomasta keväästä. Kylvöt alkavat nyt edetä. Kylvettynä on n. 10 %.

Etelä-Pohjanmaalla orastuminen on ollut hidasta kylmien öiden takia. Sää on ollut vaihtelevaa, mutta ennusteiden mukaan loppuviikosta olisi lämpöä tiedossa. Kylvöjen arvioidaan olevan valmiit ensi viikon aikana. Kylvettynä on n. 60 %.

Etelä-Karjalassa vehnä ja härkäpapu on saatu jo kokonaan kylvettyä. Muiden viljojen kanssa ollaan vielä vaiheessa. Yöt ovat olleet kylmiä, mikä on hidastanut orastumista. Joitakin oraita näkyy, mutta orastumiseen on mennyt yli 3 viikkoa kylvöistä. Kylvettynä on 60 %.

Pohjois-Savossa on päästy jo hieman kylvämään, vaikka maa on vielä kylmä. Kylvettynä on ohraa, kauraa ja vehnää. Sateet ovat myös Pohjois-Savossa hidastaneet kylvöjä. Kylvettynä on n. 2-5 %.

Pohjois-Karjalassa orastuneilla pelloilla ovat hanhet olleet riesana. Sateiden takia kylvöt eivät ole edenneet odotetusti. Kylvettynä on 10 %.

Sivun tiedot perustuvat Vilja-alan yhteistyöryhmän kevätkylvöjen seurantaan. Seuranta on toteutettu asiantuntijaraadin avulla, johon kuuluvat mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. Raatilaisilta tiedustellaan arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa.

Täältä löydät kaikki aikaisemmat farmit.netissä julkaistut VYRin kylvöseurantauutiset

Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja