Olet täällä

Länsi- ja Keski-Eurooppa nuutuvat kuivuudessa - Pohjois-Euroopassa ja Espanjassa parempi alkukausi

EU:n alueelle laadittavia, lähes kaikki viljat kattavia satoennusteita on jouduttu pienentämään edellisiin ennusteisiin verrattuna epäsuotuisten sääolojen takia. Eniten ovat kärsineet rapsi, syysohra ja -vehnä. Myös kevätohran ennusteita on laskettu lähes kaikissa EU maissa, koko EU:n ohran tuotantoennustetta kuitenkin nostettiin Espanjan hyvien sato-odotusten ansiosta.

Laajalla alueella Länsi- ja Keski-Euroopassa sääolosuhteet ovat pysyneet lähes samoina kuin huhtikuussa. Lämpötila on ollut tavanomaista korkeammalla, auringon säteilyä on ollut paljon ja sadetta on saatu aivan liian vähän täyttämään maan köyhtyneet vesivarannot. Romanian itäosissa ja läntisessä Ukrainassa tilanne on jo johtanut kasvustojen nuupahtamiseen ja ennenaikaiseen lehtien vanhenemiseen.

Kuivista olosuhteista huolimatta kevätviljat eivät ole aivan niin paljon kärsineet kuin viime kuun ennusteessa pelättiin. Toisaalta orastuneet kasvustot eivät ole myöskään parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Viime kuussa suotuisimpia olosuhteet viljan kasvulle ovat olleet Pohjois-Euroopassa, Atlantin ja Välimeren rannikoilla.

Puolassa lämpötila on pysytellyt pitkän aikavälin keskiarvon mukaisena. Muutama kylmä jakso osui maahan huhtikuun alkupuoliskolla, jolloin lämpötila laski -4℃ asteeseen. Sadetta on tullut 75 % vähemmän, kuin mitä tavallisesti, mikä on johtanut maan kuivumiseen. Huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa saatiin hieman sateita, mikä on helpottanut pintamaan kuivuutta.

Saksassa huhtikuussa oli ennätyksellisen kuivaa. Joillain alueilla sateita ei saatu viime kuun aikana lainkaan. Maa on erittäin kuivaa, minkä vuoksi syysviljojen satoennusteita on jo laskettu. Kevätviljat eivät vielä ole kärsineet. Seuraavien viikkojen aikana riittävän suuret sateet ovat välttämättömiä, jotta kevätviljojen kehittyminen pysyisi hyvänä.

Tanskassa ja Ruotsissa huhtikuun lämpöaallon jälkeen on nyt palattu tavanomaisiin olosuhteisiin. Syys- ja kevätviljat ovat kumpikin hyötyneet erittäin suotuisista kasvuolosuhteista. Huhtikuun poikkeuksellinen lämpökertymä ja maan riittävät vesivarat ovat nostaneet satoennusteet kummassakin maassa lähelle ennätyssatoja.

Baltiassa lämpötilat olivat huhtikuun puoleen väliin asti poikkeuksellisen korkeita, mutta laskivat nopeasti huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa tavallista kylmemmiksi. Lämpötila laski toukokuun puolella useamman kerran alle 0⁰C. Liettuassa ja Latviassa sadetta on saatu keskimääräistä vähemmän. Syysviljat ovat Baltiassa hyvässä kunnossa ja maan vesivarannot riittävät. Kevätviljat ovat saaneet suotuisia sateita edesauttamaan kasvua.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä