Olet täällä

Kevätviljojen kasvinsuojeluun vinkkejä

Kevätviljojen kasvinsuojeluun vinkkejä

Keväällä viljojen kasvu oli aluksi hidasta pitkän viileän sääjakson takia. Tämän jälkeen monilla alueilla viljat ja myös rikkakasvit ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun sateiden ja lämmön myötä. Kolmeen asiaan kannattaa erityisesti nyt kiinnittää huomiota.

  1. Rikkakasvit kasvavat todella nopeasti ja syövät koko ajan ravinteita viljoilta. Huhtikuun lopun ja toukokuun ensimmäisen viikon kylvöjen lohkoilla torjunta tulee suorittaa heti. Älä myöhästy torjunnasta! Sää on nyt hyvä ja aineilla saadaan helposti teho. Muista ratkaisuina Quelex Combo kaikilla viljoilla ja Broadway vehnällä. Kannattaa käyttää harkintaa tankkiseosten käytössä sillä aineet imeytyvät nyt todella tehokkaasti kasveihin. Esimerkiksi kasvunsääteen voi ajaa erikseen korrenkasvun alussa, jolloin saadaan paras vaikutus.
  2. Alkukasvukauden kasvunsäädekäsittely on erityisen tarpeen alueilla, joissa vettä satanut kunnolla viime päivien aikana. Korrenkasvun alun ruiskutus on turvallinen vaihtoehto ja samalla saadaan kasvin tyveä vahvistettua. Optimus sisältää trineksapakki-etyyli tehoainetta, joka imeytyy ja vaikuttaa nopeasti. Kasvun ollessa voimakasta tuote toimii erinomaisesti korrenkasvun alussa ruiskutettuna.
  3. Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa kasvitaudit voivat levitä todella nopeasti. Erityisesti peittaamattomalla viljalla kylvetyissä lohkoissa, monokulttuurilohkoilla (sama viljalaji peräkkäin) ja suorakylvetyllä pelloilla riski kasvaa erityisen paljon. Kannattaa varmistaa tilanne ja laittaa tautiainetta rikkatorjunnan yhteydessä, koska riski on suuri kasvitautien kehittymiselle.  Delaro SC 325 on hyvä vaihtoehto, koska tehoaika on pitkä, tautisuoja kattava eri viljoilla ja valmisteen strobi viherryttää kasvua sopivasti alkukasvukaudesta.

 

Kolmessa kuvassa näkyy rikkakasvitilanteen kehittyminen samalla peltolohkolla hiesusavimaalla. 10 päivää sitten matara oli vielä hyvin pientä, ja rikat olivat varmasti vielä paikoin itämättä. Nyt rikkoja on tasaisemmin ja matara on kasvanut huomattavasti suuremmaksi. Myös pillike on jo melko suurikokoista samalla lohkolla.

 

kuva 1. Rikkakasvitilanne 1.6:

Matara on vielä pientä. Kuvattu 1.6.2020.

kuva 2. Rikkakasvitilanne 7.6:

Matara kasvanut ja muitakin rikkoja on tasaisemmin.

Kuva 3. Rikkakasvitilanne 7.6.:

Samalla peltolohkolla pillikettä.

Ota yhteyttä asiantuntijamyyjiimme: https://viljelijanberner.fi/yhteystiedot/

Kommentit

Samankaltaista sisältöä