Olet täällä

Koko EU:n tasolla satoennusteet syysviljoille sekä rapsille ovat laskeneet

Hanna Helkkula (hanna.helkkula​@vyr.fi)

 

Syysviljojen satoennuste on selvästi 5 vuoden keskiarvoa alhaisempi. Vehnän satoennuste laski 5,39 tn/ha tasolle, mikä on -2,6 % pienempi kuin keskiarvoinen satotaso. Rapsin satotaso on ennusteen mukaan 2,9 tn/ha, mikä on -5,9 % pienempi kuin viiden vuoden keskiarvoinen satotaso.

Pääsyy satoennusteiden laskuun on jatkunut sadannan puute Euroopan lounaisosissa sekä Unkarissa ja Itä-Romaniassa. Mittausjakson aikana toukokuun alusta kesäkuun 12. päivään, syysviljat reagoivat negatiivisesti herkässä kukinta- sekä jyväntäyttymisvaiheessa vallitseviin olosuhteisiin. Alueittain myös kevätviljat ovat alkaneet kärsiä kuivuudesta.

Maissin ja kevätohran ennusteet ovat positiivisia. Maissin satoennuste on jopa 8,2 % suurempi kuin viiden viime vuoden keskiarvoinen sato. Ohran ennuste, 5,58 tn/ha, on 1,2 % suurempi kuin keskiarvoinen sato. 

Grain filling impacted

Saksa: Jälleen hankala kausi syysviljoille

Suhteellisen kylmän jakso sekä kauan kaivattujen sateet hyödytti kevätviljoja ja esti syysviljakasvustojen heikkenemisen etenemisen. Sateet tulivat kuitenkin liian myöhään, jotta ne olisivat voineet vielä korjata kasvustojen kärsimät vahingot. Sadanta on yhä puutteellista. Syysviljojen satotasojen arvioita on laskettu. Kevätviljat sen sijaa ovat suurimmaksi osaksi ennusteen mukaan yli viiden vuoden keskiarvoisen satotason. 

Tanska ja Ruotsi: Sateet vahvistaneet positiivisia satonäkymiä

Pitkän keskimääräistä pienemmän sadantajakson jälkeen sateet palasivat totuttuihin tasoihin. Lämpötilat olivat matalat toukokuussa, mikä hidasti kasvustojen kehitystä. Matalat lämpötilat hillitsivät haihduntaa sekä altistumista potentiaaliselle vesistressille. Satoennusteet ovat yli viiden viime vuoden keskiarvon

Baltian maat: Kylmät olosuhteet hidastivat kehitystä

Syysviljat kehittyvät hyvää vauhtia Baltiassa. Ennustetut lauhkeat lämpötilat edesauttavat hyvin lähtenyttä kasvua ja kehitystä. Satoennusteet pysyvät lähellä viiden viime vuoden keskiarvoa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä