Olet täällä

Kalkituskausi sujui hyvin - urakoitsijan näkökulma viime kalkituskaudesta

Viime talven kalkituskelit olivat lievä yllätys lapualaiselle pitkän linjan kalkitusurakoitsijalle Vesa Paavolalle. Vaikka talvi ei ehtinyt koskaan kunnolla routaiseksi ja lumiseksi, silti Paavola sai Lapualla kaiken kalkin levitettyä.

”Näyttihän se viime talvena aluksi siltä, että pellot eivät kanna eikä kalkkia saada levitettyä. Olikin lievä yllätys, ettei täällä Lapuan alueella lopulta ollut minkäänlaisia levitysongelmia”, Vesa Paavola sanoo.

”Aina löytyi sellainen rako keleissä, että kaikki myyty kalkki saatiin levitettyä.”

Kuvaavaa hänen mukaansa yllättävälle talvelle oli, ettei olosuhteista huolimatta kärryn vetoa tarvinnut kytkeä kertaakaan päälle. Tiettyjä järjestelyjä levitys kuitenkin vaati.

Aluksi peltoja valikoitiin sen mukaan, missä ne jo kantavat, eikä pehmeille paikoille edes yritetty rynniä ensimmäiseksi. Aina välillä pakasti sen verran, että pellon pinnalle tullut kantava kuori kesti levitysyksikön painon.

”Yksi asia vahvistui jälleen traktorin hytistä koettuna. Kun pellon vesitalous on kunnossa, sen hyödyt näkyvät myös tällaisena vähäroutaisena talvena”, Paavola summaa.

Pääosan kalkista hän sai levitettyä talven aikana ja keväälle kylvönteon lomaan jäi lähinnä yksittäisten perusparannuskohteiden kalkituksia.

Lue koko juttu

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä