Viljojen kemiallisen rikkakasvi-, hukkakaura- ja tautitorjunnan viime hetket pian käsillä

Viljat, niiden rikat, hukkakaura sekä kasvitaudit ovat viime aikona kehittyneet nopeasti. Pian niiden kemiallinen torjunta ei ole enää mahdollista.

Viljat ovat viimeviikkoina kehittyneet kuivuudesta huolimatta nopeasti. Jos tarpeellinen rikkakasvien torjunta on jäänyt tekemättä, sen voi tehdä pienannosaineilla lippulehtiasteelle asti. Viimeinen käyttöhetki on kuitenkin aina tarkastettava käyttöohjeesta ja noudatettava sitä.

Myös hukkakaura kasvaa. Röyhylle tullutta hukkakauraa ei voi enää kemiallisesti torjua, koska hukkakauran siemenet säilyttävät itämiskykynsä torjunnasta huolimatta. Ainoa keino torjua hukkakauraa röyhylle tulon jälkeen on kitkeä se juurineen muovisäkkiin ja polttaa.

Viljojen tautitorjunta viimeistään kukinnan aikaan

Kemiallinen kasvitautitorjunta on mahdollista kukintaan asti. Torjunnan tarpeenmukaisuutta kannattaa harkita alueilla, joissa kasvusto on kuivuuden vuoksi jäänyt harvaksi ja kitukasvuiseksi.

Kukinnan aikaiset sadekuurot lisäävät Fusarium-sienten aiheuttaman punahomeen riskiä. Erityisesti kauralla on arvioitava punahomeen torjunnan tarpeellisuus. Torjunta ajoittuu kukinnan alkuun, kun ensimmäiset merkit kukinnasta, eli kellertävät heteet, ovat näkyvissä röyhyn yläosissa.

Lähde Luonnonvarakeskus Luke - Maatalousinfo

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja