Olisiko drooneista jo apua hukkakauran ja rikkakasvien etsinnässä?

Droonit eivät ole vielä viljelijän perustyökalu, mutta tutkijoiden mukaan tilanne voi olla pian toinen.

Droonit tai dronet eli kauko-ohjattavat ilma-alukset, ovat lisääntyneet etenkin maatalouden tutkimuksessa. Vaikka tutkijoille droonien käyttö on lähes jokapäiväistä, eivät ne ole perinteisessä maataloudessa vielä erityisen yleisiä. Tällä hetkellä maataloudessa drooneilla saadaan paikkakohtaista tietoa peltojen maaperän olosuhteista, kasvuston kunnosta sekä kasvitaudeista, ravinnepuutoksista, maan tiivistymisongelmista ja salaojien paikoista.

"Uskoisin, että kun mennään kymmenenkin vuotta eteenpäin, teknologia on sen verran kehittynyttä, että tilanne voi olla ihan eri, arvelee Turun yliopiston tutkija Tinja Pitkämäki.

Drooni voi tunnistaa hukkakauran tekoälyn avulla

Droonien avulla voi tunnistaa myös erilaisia maaperän muutoksia peltolohkoilla. Kuva: Tinja Pitkämäki / Turun yliopisto
Turun yliopistolla oli hiljattain kolmevuotinen hanke, jonka tarkoituksena oli opettaa tekoälyä tunnistamaan hukkakauraa ja muita rikkakasveja. Näin ollen maanviljelijän ei tarvitsisi enää kävellä koko peltoa läpi, vaan droonin ja tekoälysovelluksen avulla olisi helposti paikallistaa, millä peltokaistaleella ongelmia on.

"Tässä vaiheessa isona haasteena on se, miten tekoälyä opetetaan tunnistamaan luotettavasti useita lajeja ja lajikkeita erilaisissa kasvuvaiheissa. Se edellyttää isoja, laadukkaita aineistoja", Tinja Pitkämäki kertoo.

Maataloudessa käytettävät droonit eivät kuitenkaan ole vielä lunastaneet paikkaansa maatilojen perustyökaluina.

"Droonien käyttö on tällä hetkellä murroksessa. Esimerkiksi anturiteknologian ja automaation kehittyminen sekä lainsäädännön uudistuminen tuovat uusia mahdollisuuksia. Lisäksi tarvitaan käytännön kokemuksia tiloilta", Pitkämäki sanoo.

"Odotellaan teknologian kehitystä"

Toni-Anton Mattila, Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Ulvilassa Sunniemen kartanon nuoremmalla isännällä, Toni-Anton Mattilalla, on kokemusta droonien käytöstä. Hän osallistui Tampereen yliopiston hankkeeseen, jossa droonien avulla tehtiin muun muassa satokartoitusta.

"Droonien avulla voisi kokeilla esimerkiksi täsmälannoitusta ja huomata erilaisia huonoja kohtia pellolla. Myös salaojituksen toimivuutta voidaan seurata", Mattila miettii.

Vielä teknologia ei kuitenkaan ole siinä vaiheessa, että drooneista olisi maataloudessa suurta hyötyä. Suunta on kuitenkin oikea.

"Odotellaan teknologian kehitystä. Ovathan nämä droonit varsin helppokäyttöisiä palveluita."

Lähde: Yle

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja