Valkoposkihanhien keväällä aiheuttamien vahinkojen korvaukset maksetaan nopeutetusti

Valkoposkihanhien keväällä aiheuttamien vahinkojen korvauksia on haettu heinäkuun loppuun mennessä 2,7 miljoonan euron edestä.

Valkoposkihanhien keväällä aiheuttamien vahinkojen korvauksia on heinäkuun loppuun mennessä haettu elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista yhteensä 2,7 miljoonan euron edestä. ELY-keskukset maksavat korvaukset nopeutetulla aikataululla jo elo- ja syyskuun aikana.

Valkoposkihanhet aiheuttivat kuluneena keväänä merkittävät vahingot maataloudelle erityisesti itäisessä Suomessa. Eniten korvauksia on haettu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella, yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Korvauksia on haettu myös Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella 765 000 eurolla, Uudenmaan ELY-keskuksen alueella 142 000 eurolla, Hämeen ELY-keskuksen alueella 76 000 eurolla ja Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella 18 000 eurolla.

Aikaisempia vuosia isommat vahingot aiheutuivat hanhikannan kasvun lisäksi kevään sääoloista. Euroopan lämpimän kevään vuoksi hanhet aloittivat muuttonsa varhain, mutta pohjoiset tuulet pysäyttivät linnut Suomeen. Suomen kylmässä keväässä nurmien kasvu oli hidasta, eikä hanhille riittänyt niiden ensisijaista ravintoa. Seurauksena hanhet siirtyivät syömään kylvettyjä viljan ja herneen siemeniä.

Vuoden 2020 rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista voi hakea korvausta ELY-keskuksilta 31.12.2020 saakka. Tapauksissa, joissa tänä vuonna syntynyt vahinko on todennettavissa vasta ensi keväänä, voi korvaushakemuksen jättää toukokuun 2021 loppuun mennessä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja