Syysviljojen puinnit edenneet vauhdilla, jälkiversonta hankaloittaa kevätviljojen aloitusta

Syysviljojen puinnit ovat edenneet viikon mittaan hyvässä säässä jo pitkälle. Kevätviljojen kanssa odotellaan vielä monin paikoin jälkiversontaongelmien vuoksi.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR seuraa puintien etenemistä viikoittain asiantuntijaraadin avustuksella ja on päivittänyt puintitilanneseurannan.

Syysviljojen puinnit ovat jo pitkällä, mutta kevätviljojen kanssa vielä odotellaan, sillä niiden jälkiversonta aiheuttaa ongelmia. Se vaikeuttaa puintien ajoittamista, venyttää puintikautta ja saattaa paikoin jopa estää viljan puinnin kokonaan. Tällä puintikaudella tulisikin kiinnittää erityisen paljon huomioita puimurin ja kuivurin säätöihin, jotta sato olisi mahdollisimman puhdasta ja varastointiongelmilta vältyttäisiin.

Lue puintien etenemisestä lisää: Uusimaa | Kymenlaakso | Varsinais-Suomi | Satakunta | Kanta-Häme | Päijät-Häme | Pirkanmaa | Etelä-Pohjanmaa | Keski-Pohjanmaa | Pohjanmaa | Pohjois-Pohjanmaa | Kainuu | Keski-Suomi | Etelä-Savo | Pohjois-Savo | Pohjois-Karjala | Etelä-Karjala

Katso aikaisempien viikkojen taulukko: Viikko 33

Uudellamaalla ollaan syysviljojen puintien kanssa vauhdissa. Kevätviljojen epätasainen laatu huolestuttaa raatilaisia. Puintikausi tulee venymään, vaikka elokuun lämmin ja aurinkoinen sää on edesauttanut kasvustojen valmistumista. Syysviljat ovat selvästi määrällisesti ja laadullisesti parempia kuin kevätviljat. Kiinnostus syysviljoja kohtaan on kasvanut, ja niitä tullaan kylvämään mahdollisuuksien mukaan enemmän kuin viime syksynä.

Varsinais-Suomessa syysviljoista on saatu puitua jo yli puolet. Maassa vallitseva lämpöaalto on edesauttanut kevätviljojen sivuversojen tuleentumista, mikä helpottaa hieman puinteja. Laatu- ja määräongelmia on huomattavasti tämän kauden sadossa. Kevätviljojen puintisesonki alkaa todennäköisimmin ensi viikolla, jos sää jatkuu poutaisena. Puintien viivästyminen on hidastanut syyskylvöjä, mutta silti Salon seudulla syysöljykasvien suosio on ollut suurta. Syysruista ja -vehnää kylvetään suurin piirtein yhtä paljon kuin alueella on yleensä kylvetty. Joitakin härkäpapupeltoja on murskattu rikkaongelmien seurauksena.

Satakunnassa pääpuintien arvioidaan alkavan noin kahden viikon kuluttua. Ensimmäisiä ohra- ja kauranäytteitä on analysoitu ja tulokset ovat olleet huolestuttavia. Vihreitä jyviä on ollut näytteissä paljon, sekä kuivauksen jälkeen vielä maitoasteella olleita jyviä. Tämä voi aiheuttaa kosteuden kanssa ongelmia eriä varastoitaessa. Ostajat suosittavat kiinnittämään erityistä huomiota puimurin ja kuivurin säätöihin, jotta vielä tyhjät sekä vihreät jyvät saataisiin pois mahdollisimman hyvin.

Hämeessä syysviljoja on päästy puimaan hyvissä olosuhteissa. Sadon määrä vaikuttaa syysviljoilla hyvältä. Valkuais-% on ollut syysvehnillä n. 12,0-12,5. Jälkiversonta siirtää kevätviljojen puinteja muutamia viikkoja eteenpäin. Joitakin lohkoja, joilla ei ole ollut jälkiversontaa, on jo päästy puimaan kevätviljoja. Olosuhteet olisivat nyt hyvät syyskylvöille.

Pirkanmaalla puidaan jo syysviljoja, mutta kevätviljojen korjuu alkaa vasta muutamien viikkojen päästä jälkiversonnan seurauksena. Lämpösumman kertyminen on tasoittanut tilannetta viime viikoista.

Etelä-Pohjanmaalla syysviljojen puinnit ovat käynnistyvät toden teolla tällä viikolla. Kuminan puinti on nyt pisimmällä. Kevätviljoissa valtava jälkiversonta on aiheuttanut puintien viivästymisen. Sadon laatu on iso kysymysmerkki; millaista satoa jälkiversonnasta tulee? Ohralla jälkiversonta on voimakkainta. Kauralla ja vehnällä versonta ei ole ollut yhtä voimakasta, mutta myös niillä se aiheuttaa viivästystä ja todennäköisiä kuivaushaasteita. Kauralla ja vehnällä jännitetään myös mahdollisia punahomeen aiheuttamia ongelmia.

Pohjanmaalla syysviljoja on puituna jo yli kymmenes. Ohrassa on nähtävissä paljon jälkiversontaa.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa puintien suhteen vielä odotellaan kasvustojen valmistumista.

Keski-Suomessa ohraa uskotaan menevän suunniteltua enemmän tuoresäilörehuksi jälkiversonnan seurauksena. Kuminan satovaihtelut ovat olleet hyvin suuret. Osa kuminapelloista on jätetty puimatta heikkojen satonäkymien takia. Kevätviljojen puintien arvioidaan alkavan viikolla 35-36.

Etelä-Savossa on puitu kuminaa ja ruista, mutta muut viljat eivät ole vielä valmiita. Syysvehnän puinti alkaa todennäköisesti ensi viikolla.

Pohjois-Savossa puinnit lähtevät liikkeelle arvioiden mukaan viikolla 35. Jälkiversontaa on niin paljon, että osa viljoista tullaan laittamaan tuoresäilörehuksi kuivauskustannuksien sekä laatuongelmien takia.

Pohjois-Karjalassa heinäsiementen puinti on käynnissä, mutta viljojen kanssa menee vielä tovi ennen kuin päästään puimaan.

Mikä on VYRin puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyörymä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja