Olet täällä

KWS Mistral, Vertti, Niklas ja Reetta viljalajien suosituimmat lajikkeet vuonna 2020

Vuonna 2020 vilja-, öljy- ja valkuaiskasvilajikkeiden lukumäärä pysyi melko vakaana viime vuoteen verrattuna. Lajikekirjo on runsas ja viljelyssä on yhä paljon vanhoja lajikkeita. Tänä vuonna tukihakemuksien lajiketietoihin on ilmoitettu 68 kevätvehnä-, 29 syysvehnä-, 137 rehuohra-, 66 mallasohra-, 66 kaura- ja 48 eri syysruislajiketta. Tilaston tiedot perustuvat viljelijöiden tukihakemuksissa ilmoittamiin lajiketietoihin.

Kevätvehnälajikkeista KWS Mistral nousi suosituimmaksi lajikkeeksi 15 % osuudella kevätvehnän pinta-alasta. Viime vuosien suosituin lajike Quarna tippui toiseksi suosituimmaksi 14 % osuudella pinta-alasta. Demonstrant pysyi kolmanneksi suosituimpana lajikkeena, mutta neljänneksi nousi Helmi, tiputtaen Anniinan viidenneksi suosituimmaksi.

Syysvehnän kolme suosituinta lajiketta ovat tänä vuonna samat kuin viime ja edellisvuonna. Suosituin lajike on Ceylon 41 % osuudella syysvehnän kokonaispinta-alasta. Toisena on Skagen ja kolmantena SW Magnifik.

Vertti nousi suosituimmaksi rehuohralajikkeeksi 10 % osuudella pinta-alasta. Seuraavaksi eniten viljeltyjä lajikkeita olivat Brage, Kaarle ja Toria. Viisi viljellyintä rehuohralajiketta kattaa 40 prosenttia Suomen rehuohra-alasta.

Mallasohran lajikkeista RGT Planet pysyy yhä suosituimpana lajikkeena Harbingerin pitäen tiukasti kakkossijaa. Seuraavaksi eniten viljelyssä oli Propinoa ja NCF Tippleä. Barke oli tänä vuonna viidenneksi viljellyin lajike. Viisi viljellyintä mallasohralajiketta kattaa 76 prosenttia mallasohra-alasta.

Suosituin kauralajike on viime vuoden tavoin Niklas 24 % pinta-alan osuudella. Toiseksi suosituimpana jatkaa Meeri. Seuraavaksi suosituimmat lajikkeet ovat Matty, Avanti ja Belinda.

Rukiin suosituin lajike on ylivoimaisesti populaatiolajike Reetta 36 % osuudella syysrukiin pinta-alasta. Toiseksi eniten viljeltiin populaatiolajiketta Dankowskie agat. Hybridilajike KWS Binntto nousi kolmanneksi. Kevätruislajikkeista viljellyin oli jälleen Juuso.

Suosituimpia kevätrapsilajikkeita olivat Proximo, DK 7130 CL ja Drago. Suosituimpia syysrypsilajikkeita olivat Synthia, Aurea CL ja Cordelia. Suosituin syysrapsi oli Pioneer Maximus ja suosituin syysrypsi Largo.

Härkäpavulla ylivoimaisesti suosituin lajike on Kontu 54 % osuudella härkäpavun kokonaispinta-alasta. Muita suosittuja lajikkeita ovat Sampo, Louhi ja Fuego.

Ruokaherneen suosituimmat lajikkeet ovat Ingrid, Karita, Astronaute ja Rokka. Rehuherneen suosituimmat lajikkeet ovat Astronaute, Ingrid (, muu rehuherne) ja Rocket.

Katso kaikkien vuonna 2020 viljeltyjen vilja-, öljy- ja valkuaiskasvilajikkeiden viljelyalat sekä prosenttiosuudet

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

 

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä