Lämmin viikko on edistänyt merkittävästi sekä puinteja että syysvehnän kylvöjä

Viikon mittaan on vahvistunut, että paras viljasato saadaan kaurasta, kevätöljykasvien ja härkäpavun puintien onnistumiseen liittyy vielä merkittävää epävarmuutta.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR seuraa puintien etenemistä viikoittain asiantuntijaraadin avustuksella ja on päivittänyt puintitilanneseurannan. Viimeisen viikon aikana syysvehnää on kylvetty runsaasti poikkeuksellisen lämpimässä säässä. Kauran laatu on yllättänyt viljelijät positiivisesti. Muut viljat ovat olleet laadultaan heikompia.

Lue puintien etenemisestä lisää: Uusimaa | Kymenlaakso | Varsinais-Suomi | Satakunta | Kanta-Häme | Päijät-Häme | Pirkanmaa | Etelä-Pohjanmaa | Keski-Pohjanmaa | Pohjanmaa | Pohjois-Pohjanmaa | Kainuu | Keski-Suomi | Etelä-Savo | Pohjois-Savo | Pohjois-Karjala | Etelä-Karjala

Katso aikaisempien viikkojen taulukot ja kartat puintien etenemisestä: Viikko 33 | Viikko 34 | Viikko 35 | Viikko 36 | Viikko 37 | Viikko 38 | Viikko 39

Maakuntakohtaiset syksyn puintitilanteet

Uudellamaalla puinnit ovat lähes valmiit. Huolta on aiheuttanut mallasohran itävyys. Kaikkien viljojen hehtolitrapainot vaikuttavat viime vuotta matalammilta. Vehnän laadut olivat hyviä puintikauden alussa, mutta laatutappiota on tullut puintikauden venyessä. Satotaso on ollut kauralla hyvä. Vehnä- ja ohrasato jäävät tavallisesta noin 10-20 %. Öljykasvien laatu ja satotasot ovat vielä arvoitus, mutta satotasot jäävät alueittain lähes puoleen tavanomaisesta.

Varsinais-Suomessa puinnit ovat valmiit yksittäisiä lohkoja lukuun ottamatta. Puidut viljat ovat olleet kevyitä. Mallasohran laatukriteereitä täyttäviä eriä on ollut vähän. Viljasato oli tänä syksynä alueella huono. Öljykasvi- ja härkäpapupelloista tullaan jättämään puimatta osa rikkaongelmien ja huonon sadon takia.

Syysvehnää on kylvetty paljon. Kahukärpäsiä on havaittu syyskasvustoissa.

Kymenlaaksossa vehnä- ja ohrasato jää useita kymmeniä prosentteja totutuista satotasoista. Laadullisesti kaurat ovat olleet positiivinen yllätys. Vehnässä on ollut paljon pieniä jyviä, mikä tekee näistä eristä rehulaatuisia. Myös ohra on ollut laadultaan heikkoa.

Syysvehnien kylvöjä on edelleen jatkettu ja ala kasvaa aiemmin oletetusta hieman. Syksyn rikka- ja juolavehnätorjuntoja päästäneen tekemään edellisvuosia enemmän kelien parantuessa.

Satakunnassa öljykasvien sadon pelätään jäävän totutusta jopa puoleen. Loppuviikon lämmin säätila nopeutti öljykasvien valmistumista, mikä antaa hieman toivoa sadon laadun parantumisesta. Ohra on kärsinyt kesän kuivuudesta selvästi eniten. Mallasohran laatuvaatimuksia täyttäviä eriä on hyvin vähän. Kevätvehnät olivat laadultaan hyviä, vaikka satotasot eivät olleet korkeat.

Päijät-Hämeessä puinnit ovat edenneet ennätyksellisen nopeasti lämpimässä poutasäässä. Vaihtelu sadon määrässä ja laaduissa on ollut suurta, myös erittäin hyviä viljaeriä on alueelta puitu. Puintien venyminen on aiheuttanut vehnälle ja ohralle laatutappiota.

Pirkanmaalla on paljon valkuais- ja öljykasveja vielä puimatta. Kaurasato on ollut kohtalainen. Vehnän sato jää viime vuodesta selvästi. Ohraa vielä paikoin puimatta ja sato on vaihtelevaa.

Etelä-Pohjanmaalla hehtolitrapainot ovat kääntyneet laskuun. Aikaisemmin puidussa sadossa laadut ovat olleet vielä hyviä. Satomäärät ovat olleet parempia kuin mitä aikaisemmin pelättiin. Kevätvehnä ja ohra jäävät silti selvästi keskimääräisestä. Härkäpapua saattaa jäädä suuria määriä puimatta, sillä kasvustot ovat yhä vihreitä. Myös hernettä tulee jäämään puimatta. Ensimmäisiä rypsipeltoja on puitu ja sato on ollut vaihtelevaa. Öljykasvien puinnit venyvät pitkälle lokakuun loppupuolelle.

Pohjanmaalla viljojen hehtolitrapainot eivät ole jääneet keskimääräisestä. Kaikkia viljalajeja on vielä puimatta yksittäisiä lohkoja, mutta kasvustot ovat useimmiten säilyttäneet hyvin puintikuntoisuutensa. Myös öljykasvien ja valkuaiskasvien parhaiden lohkojen puinti on alkanut, mutta niiden joukossa on myös paljon lohkoja, joiden tuleentumista joudutaan vielä odottelemaan. Epävarmin tilanne on härkäpavulla, jossa löytyy vielä paljon heikkosatoisia kasvustoja, joiden tuleentuminen on pahasti myöhässä.

Keski-Pohjanmaalla satotasot ovat olleet arvioiden mukaan keskimääräiset. Kevätviljoilla hehtolitrapainot ovat olleet hyvät. Myös ohran jyväpaino on ollut hyvä. Kesän kuiva jakso aiheutti Keski-Pohjanmaalla alueittain jälkiversontaa. Sadon alentuminen on arvioiden mukaan pelättyä pienempi. Alueiden satoerot olivat varsin merkittäviä Keski-Pohjanmaalla. Kokonaisuutena kasvukausi oli varsin hyvä.

Pohjois-Pohjanmaalla ohrasadon määrä on ollut keskimääräinen. Kaurasato on ollut keskimääräistä parempi. Hehtolitrapainot ovat olleet kummallakin viljalla hyvät.

Keski-Suomessa vehnä- ja ohrasato jää keskimääräisestä, mutta kaurasato on tavallista suurempi. Viljat ovat varsin kevyitä ja tummia, mikä voi kertoa homeongelmista.

Pohjois-Savossa viljat ovat hieman tavallista kevyempiä. Viljasato jää arvioiden mukaan 10-15 % keskimääräisestä kaikilla kevätviljoilla. Syyskylvöjä on tehty alueella todella vähän.

Pohjois-Karjalassa sadon laatu ja määrä on arvioiden mukaan tavanomainen. Syyskylvöjä on tehty vähän, johtuen hanhiriskistä.

Mikä on VYRin puintiseuranta?

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja