Olet täällä

Vehnän laatu yllätti

Vehnän laatu yllätti positiivisesti

Vaihteleva kasvukausi on vielä kesken, mutta satoja viljanäytteitä on jo analysoitu Raision ja Nokian viljalaboratorioissa. Analyysitulokset kertovat lounaissuomalaisen viljasadon laadun.

Vehnän laatu huippuluokkaa

Vehnä muiden viljojen ohella on kärsinyt jälkiversonnasta ja siksi osa kevätvehnälohkoista odottaa edelleen tuleentumista ja sadonkorjuuta. Satotasot ovat jääneet normaalivuoden tasosta, mutta laadussa ei ole valittamista. Kevätvehnän valkuaispitoisuus on lähellä 15% ja sakoluku hyvällä tasolla. 

Odotuksen vehnän laadun suhteen ovat vaihdelleet kasvukauden aikana ääripäästä toiseen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että suuri osa lounaissuomalaisesta vehnästä on myllylaatua ja rehuvehnästä tarjontaa selvästi odotettua vähemmän. Myllyvehnän ja rehuvehnän hintapreemion kehityskin kertoo tilanteesta.

500 kauranäytettä kertoo kauran laadun

Kauran puintien käynnistyttyä Nokian myllyn laboratoriossa on ollut vilkasta. Kauran laatu on varsin tyydyttävä. Toki hehtolitrapaino jää viime vuodesta, ja pikkujyviä on enemmän, mutta laatu kuitenkin odotuksiinkin nähden oikein hyvä. Vihreitä jyviä löytyy kuormasta jos toisestakin, ja siksi myös vastaanottorajaa on muutettu. Hyvä tieto on, että hometoksiinien takia eriä ei juuri ole hylätty. 

Syysviljojen laatu hyvä

Rukiin laatu on pysynyt hyvin samanlaisena jo kolmena vuotena peräkkäin. Keskimääräinen sakoluku on noin 220 ja vaihteluväli 100-300Syysvehnän laatu on myös hyvin tyypillinen syysvehnälle. Valkuaispitoisuus ehkä hieman jopa viime vuotta korkeampi. Myös sakolukutaso hyvinkin tyydyttävä. Raisiolle tulleista syysvehnänäytteistä suuri osa ylittää myllyn vastaanottovaatimukset. 

Mallasohran laatu hyvin vaihtelevaa

Mallasohran laatu on kärsinyt pahiten kesän olosuhteista ja jälkiversonnasta. Analyysituloksissa on todella paljon vaihtelua ja hyviä eriä on vähän. Odotamme kuitenkin edelleen näytteitä ja ostamme ohraa sekä Turenkiin että Naantaliin.

Kiinnostuitko? Lue lisää klikkaamalla linkkiä.

 

Tekijä: 

Kommentit

Anonymous

Syksyn säät pelastivat ja oikukas kasvusto, jossa jälki-idäntä ja versot kasvoivat alkuperäisen kasvuston yläpuolelle, saaden kaiken auringonvalon. Nämä kaksi asiaa mahdollistivat tuleentumisen.

Samankaltaista sisältöä