Olet täällä

Nyt on ajankohtaista selvittää tuomikirvakannan runsaus laskemalla talvimunat

Kesällä 2020 päästiin tuomikirvojen kanssa helpolla, mitä ennustivat jo viime talvena tehdyt kirvaennusteet. Niiden mukaisesti kotimainen kirvakanta oli niukka eikä lisäystä tullut merkittäviä määriä kaukokulkeumana. Lisäksi kirvojen luontaisia vihollisia esiintyi kasvustoissa melko runsaasti.

Nyt on ajankohtaista selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus eli kerätä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten. Ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten Luonnonvarakeskus (Luke) tarvitsee näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea. Mitä enemmän näytepisteitä on, sitä kattavampi ja luotettavampi ennuste kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta olisi luvassa. Oheisesta kartasta näkyy viimevuotisten näytteiden kattavuus, mutta nyt toivotaan saatavan näytteitä erityisesti myös katvealueilta.

Tuomenoksat kerätään lähellä peltoa kasvavista tuomista

Tuomenoksat pitäisi kerätä ja lähettää Jokioisille marraskuun aikana. Tuomenoksat kootaan vähintään kolmesta, mielellään viidestä pellon läheisyydessä kasvavasta tuomesta. Kunkin puun oksaniput sidotaan erillisiksi nipuiksi. Noin 50-60 cm:n mittaisia oksia tarvitaan kustakin tuomesta 20-30 kappaletta. Näytteet kerätään puun joka puolelta normaalilta ulottumakorkeudelta.

Kerättävien oksien pitää olla tuoreita. Lisäksi pitää varmistaa, että kyseessä on varmasti tuomi (katso tarkemmin näytteenotto-ohjeet). Jokaisesta näytteestä pitäisi löytyä vähintään 100 elävää silmua.

Näytteiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Tuomenoksat voi toimittaa Jokioisille tai laskea talvimunat itse

Talvimunat voi laskea myös itse täältä löytyvän laskentaohjeen ja laskentalomakkeen mukaisesti. Omatoimisen laskennan tulokset lähetetään samaan osoitteeseen kuin näytteetkin. Ohjetta on ehdottomasti noudatettava ja munat laskettava aina sadasta silmusta puuta kohti. Itse laskettaessa on myös aina ilmoitettava, montako silmua on kaiken kaikkiaan tarkastettu ja onko tuloksessa jo huomioitu todennäköinen elossasäilyvyysprosentti. Näytteitä ja talvimunien laskentatietoja voi lähettää useammastakin paikasta, kunhan niihin on merkitty selkeästi näytteenottopaikat. 

Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja uusi tuomikirvaennuste heti niiden valmistuttua tammikuussa 2021. Tämän vuoksi näytteiden mukaan tulee liittää tieto näytteenottopaikasta (paikkakunta) sekä yhteystiedot (sähköpostiosoite).

Näytteet toimitetaan osoitteeseen: 

  • Erja Huusela-Veistola, Luonnonvarakeskus (Luke), Planta/Tietotie 4, 31600 Jokioinen
  • (puhelinnumero paketti-ilmoitusta varten: 040 1498 332)

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä