Ennakkotietojen mukaan kylvösiemenen laatu hyvää - hernettä lukuunottamatta

Poikkeuksellisesta kasvu- ja puintikaudesta huolimatta kylvösiemenen laadusta näyttäisi tulevan normaalin, hernettä lukunottamatta.

Kuluvalla tarkastuskaudella 2020 - 2021 marraskuun loppupuolelle mennessä Ruokaviraston siemenlaboratorioon on tullut reilu 2 200 sertifiointia varten tarkastettaviksi toimitettua näytettä ja tilaustutkimusnäytettä.

Sertifiointia varten tarkastettavaksi toimitettujen siemenerien keskimääräiset itävyydet ovat peitatulla kauralla 95,4 prosenttia, peittaamattomalla 94,6 prosenttia, peitatulla ohralla 93,9 prosenttia, peittaamattomalla 92,9 prosenttia ja peitatulla kevätvehnällä 93,8 prosenttia, peittaamattomalla 91,5 prosenttia. Herneen keskimääräinen itävyys on 84,8 prosenttia ja härkäpavun 85,7 prosenttia. Heinistä timotein itävyys on 93,6 prosenttia ja nurminadan 89,7 prosenttia.

Eri lajien itävyys näyttää pysyneen hyvänä

”Siemenen laatu näyttää hyvältä muiden lajien paitsi herneen osalta tarkastuskauden ensimmäisen kolmanneksen tilanteen mukaan”, sanoo erikoistutkija Jaana Laurila Ruokavirastosta.

Sertifiointia varten tarkastettujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet ovat samalla hyvällä tasolla tai korkeintaan noin prosenttiyksikön alhaisemmat viime tarkastuskauden saman ajankohdan keskimääräisiin itävyyksiin verrattuna. Timoteillä keskimääräinen itävyys on pari prosenttiyksikköä korkeampi ja nurminadalla pari prosenttiyksikköä alhaisempi viime kauteen verrattuna.

Tilaustutkimusnäytteissä, joita ovat viljelijänäytteet ja siemenpakkaamoiden raakaeränäytteet, viljojen itävyystilanne on parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Peitatun kauran ja ohran keskimääräiset itävyydet ovat 92,1 ja 89,8 prosenttia. Peitatun kevätvehnän itävyys on 88,1 prosenttia.

Itävyysvaatimuksen täyttävien siemenerien osuudet kevätviljoilla ovat samalla tasolla kuin aikaisempina hyvinä tarkastuskausina. Ainoastaan ohralla osuus on tällä hetkellä alhaisemmalla tasolla viime kauteen verrattuna.

Herneen itävyys alentunut kuutisen prosenttiyksikköä

Herneellä keskimääräinen itävyys on tällä hetkellä noin kuusi prosenttiyksikköä alhaisempi kuin viime tarkastuskauden samana ajankohtana, tosin viime kaudella herneen keskimääräinen itävyys oli viime vuosien tilastointien parhaimmistoa. Vaikka herneen itävyyslaatu on tällä hetkellä alhaisempi kuin viime kaudella, ei itävyysvaatimusten täyttävien siemenerien osuus ole vielä alentunut huomattavasti viime kauteen verrattuna.

Herneellä tilaustutkimusnäytteiden keskimääräinen itävyys (83,1 prosenttia) on useita prosenttiyksikköjä alhaisempi edelliseen kauteen verrattuna. Onneksi syksyn 2017 alhaisiin itävyyksiin on vielä matkaa.

Ohralla punahometta, kauralla vihreitä jyviä, herneellä homeita

Muita tyypillisiä piirteitä tälle syksylle ovat olleet ohrien tilaustutkimusnäytteissä melko runsas punahomeiden määrä, mikä ei kuitenkaan tulosten valossa ole merkittävissä määrin alentanut ohran keskimääräistä itävyyttä. Vastaavasti kauralla on näkynyt vihreitä, hoikkia jyviä, jotka eivät ole itäneet.

Näihin kauden piirteisiin auttanee siemenen peittaus ja lajittelu. Viljoilla todettiin hienoista itämislepoa syksyn viljanäytteissä, joten itämislepoa purkava gibberelliinikäsittely idätyspapereissa on käytössä.

Herneellä tyypillinen itävyysvioitus on niin sanottu mekaaninen vioitus. Tänä syksynä herneellä on nähty myös runsaasti homeita.

Tarkastuskautta, eli heinäkuun alun ja seuraavan vuoden kesäkuun lopun välistä aikaa, koskevat ajantasaiset laatutulokset ovat nähtävissä Ruokaviraston Avoin tieto -palvelussa.

Lähde: Ruokavirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja