Olet täällä

Viljapeltojen ohdakkeen torjunta haastavissa olosuhteissa

Tehokkaassa ohdakkeen torjunnassa viljoilla on totuttu siihen, että ruiskutusolosuhteiden on oltava hyvät. Ohdakkeen torjunnassa yleisimmin käytetyt valmisteet vaativat normaalisti yli 12 astetta lämpöä tehotakseen kunnolla.

Rikkakasvien torjunta-aineet kuitenkin kehittyvät jatkuvasti ja viime vuosina on markkinoille tullut ratkaisuja, jotka tuovat helpotusta myös ruiskutusolosuhteen valintaan. Viime kasvukaudelle esiteltiin uusi kahden valmisteen Quelex Combo pakkaus, jolla saadaan hyvät tehot rikkakasveihin viileässäkin. Quelex Combon käyttö onkin mahdollista +2-25°C lämpötiloissa eikä ilman- tai maankosteus vaikuta merkittävästi sen tehoon, joten tuulettomat hetket vuorokaudesta voidaan käyttää tehokkaasti ruiskutustyöhön.

Quelex Combo mahdollistaakin ohdakkeen torjunnan joustavammin kuin perinteiset ohdakkeen torjunta-aineet. Merkittävä etu on joustavampi ruiskutusolosuhde, mutta Quelex Combo on myös joustavampi ruiskutusajankohdan suhteen. Perinteiset auksiiniherbisidit on ruiskutettava viimeistään viljojen korrenkasvun alussa mutta Quelex Combo voidaan tarvittaessa ruiskuttaa vielä vaikka lippulehtivaiheella. Tämä mahdollistaa ruiskutuksen viivästyttämisen, jos ohdake taimettuu myöhään kasvukaudella. Ruiskutusajankohta ohdakkeen torjunnassa pitää kuitenkin valita ohdakkeen koon mukaan, eikä ohdaketta saa päästää kasvamaan liian isoksi.

Quelex Combon tehoja ohdakkeeseen testattiin NSL-neuvontajärjestön kaikille avoimessa ohdakekokeessa Västankvarnin koetilalla kesällä 2020. Kokeessa oli rinnakkain kaikki markkinoilla olevat ohdakkeen torjunnan kärkivalmisteet. Oheisessa kuvaajassa Quelex Combon tehoja on verrattu Ariane S-valmisteeseen sekä monille tuttuihin MCPA ja Trio valmisteisiin. Quelex Combo tehot olivat kokeessa erinomaiset, samaa luokkaa kuin markkinoiden parhaalla ohdakkeen torjunta-aineella - Ariane S valmisteella.

Quelex Combon teho perustuu ohdakkeen kasvun pysäyttämiseen sekä kukinnan ja leviämisen estämiseen. Se toimii samoin myös valvattiin. Viljatilan viljelykierrossa, jossa ohdaketta ja valvattia pystytään torjumaan useampana vuonna viljelykierron aikana, pystytään nämä ongelmarikkakasvit saamaan näin tehokkaasti kuriin heikommissakin torjuntaolosuhteissa.

Västankvarnin koealalla kasvoi todella paljon ja tasaisesti ohdaketta, mutta Quelex Combo piti koeruudun puhtaana ohdakkeesta eikä ohdake päässyt kukkimaan. Vasemmalla käsittelemätön ja oikealla Quelex Combo käsitelty ruutu (ruudun takaraja merkattu kuvaan katkoviivalla).

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä