Olet täällä

Kasvitautiaineiden viralliset resistenssinhallinan ohjeet

Markkinassa on tänäkin vuonna liikkunut väärää tietoa kasvitautien torjunnan resistenssin hallinnasta. Tähän on siksi suomennettu Fungisidien Resistenssiryhmän kansainväliset ohjeet (FRAC, FUNGICIDE RESISTANCE ACTION COMMITTEE). FRAC on kasvinsuojelualan kattojärjestö, joka antaa ohjeet fungisidien turvalliselle käytölle, jotta resistenssiä ei pääse syntymään https://www.frac.info/.

Resistenssin hallintaan on sovellettava seuraavia ohjeita.

Ohjeet nykyisille SDHI-peittausaineille

  1. Kun SDHI-tautiainetta käytetään viljan siemenpeittauksessa se EI vaikuta tautiainekäsittelyihin kasvukaudella (ja sitä ei lasketa SDHI-tautiainekäsittelyksi kasvukaudelle).

Kun käytät markkinoilla olevia SDHI-peittausaineita, se ei vaikuta sinun tautiruiskutuksiin (ei siis ole yksi SDHI-käsittely) resistenssin hallinnan näkökulmasta. SDHI-peittausaineita ovat esimerkiksi: Kinto Plus, Vibrace Star, Vibrance Trio. 

SDHI-aineet tautiruiskutuksessa:

  1. Ruiskuta Max 2 kertaa SDHI-tautiaine viljoilla kasvukaudella.  SDHI-aineita ovat: Revytrex, Priaxor, Ascra Xpro, Elatus Era, Elatus Plus esimerkiksi.

 

Katso: https://www.frac.info/frac-teams/working-groups/sdhi-fungicides/recommendations-for-sdhi

 

Strobiluriinien käyttö tautiruiskutuksessa:

  1. Strobiluriinit pitää aina ruiskuttaa seoksessa toisen vaikuttavan tehoaineen kanssa. Se ei ole sallittua, että strobi ruiskutetaan yksin ruiskutusohjelmassa ja sen jälkeen tulisi esimerkiksi SDHI-tehoaineen ruiskutus. Strobiluriineja ovat esimerkiksi: Comet Pro, Amistar, Mirador.

Katso: https://www.frac.info/frac-teams/working-groups/qol-fungicides/recommendations-for-qoi

Tässä vielä tarkemmin SDHI-tautiaineiden käyttö kasvitautien torjunnassa:

  1. Käytä SDHI-tautiaineita aina seoksina.
  2. Seospartnerin on tarjottava tyydyttävä taudintorjunta, kun sitä käytetään yksinään kohde tautia vastaan, ja sillä on oltava erilainen vaikutustapa.
  3. Ruiskuta enintään 2 SDHI-tautiainekertaa viljoilla
  4. Levitä SDHI-sienitautien torjunta-ainetta ennaltaehkäisevästi tai mahdollisimman aikaisin taudin aikana. Älä luota vain SDHI-fungisidien parantavaan potentiaaliin.
  5. Erittäin pieniin annosmääriin pohjautuvia ohjelmia, joissa on lukuisia käsittelyjä, ei saa käyttää. Katso ohjeet valmistajien suosituksista.

Alla on suositukset kopioituna englannin kielellä FRAC:n sivuilta. Linkeistä pääset katsomaan suositukset. 

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Anonymous

Redigo Prossa ei ole SDHI-tehoainetta mukana, vain protiokonatsolia ja tebukonatsolia.

Hanna

Hei, kiitos huomiosta. Se on poistettu listasta ja on joutunut epähuomiossa sinne.

Lanttupellon myyrä

Hei
Tuosta kuvankaappauksesta on päässyt "sopivasti" unohtumaan toinen osa SDHI-aineiden suosituksesta peittauskäytöstä (löytyy tuon linkin takaa);
"SDHIs used as a seed treatment in cereals providing foliar efficacy against pathogens with moderate/ high resistance risk count against the total number of SDHI applications"
Eli kun on keskimääräinen tai korkean riskin kasvitauti niin SDHI-peittaus vaikuttaa tautiruiskutuksiin.

Hanna

Hei, kiitos viestistä. Artikkelissa on ollut suora linkki sivuille, josta näkee kaikki ohjeet. Päivitin tämän kuvan, ja viittaamasi kohta ei ollut kuvassa, koska Suomessa meillä ei ole tälläisiä peittausaineita, jotka tähtäävät kasvukauden aikaisiin torjuntoihin (kuten lehtilaikkutautien torjuntaan kasvukaudella). Tällä hetkellä Suomessa markkinoilla olevat peittausaineet on kehitetty torjumaan maa- ja siemenlevintäisiä kasvitauteja. Vaikka meille Suomeen joskus tämmöinen tuote olisi tulossa, jolla pyrittäisiin torjumaan näitä ei-siemen
tai maaperälevinteisiä kasvitauteja kasvukaudella, jäisi silloinkin toinen SDHI-aine ruiskutuskerta vielä jäljelle, esimerkiksi lippulehdelle /tähkälle ruiskutettavaksi.
Suomeksi tämä on:

Kun SDHI fungisidi tehoaineita käytetään viljoilla peittauksessa, perustuen FRAC:n SDHI ohjeistukseen sillä ei ole vaikutusta samaan kasvustoon ruiskutettavien SDHI fungisidien käyttöön.

Kun peittausaineen käyttömäärä ja teho perustuvat siemen- ja maalevintäisten kasvitautien tai ”vähäriskisien” kasvusto taudinaiheuttajien torjuntaan perustuen FRAC kasvintuhoojien riski luokitukseen.

Samankaltaista sisältöä