Olet täällä

Vinkkejä viljan peittaamiseen

Viime kasvukauden jälkeen vilja on kevyttä ja tuhannen siemenen paino helposti normaalia alhaisempi. Tämä johtui mm. runsaasta sivuversojen muodostumisesta, jolloin sivuversoihin muodostui pieniä jyviä. Pienissä jyvissä voi olla enemmän Fusarium-sieniä ja niiden elinvoima on muutenkin heikompi. Tämä kannattaa huomioida varsinkin ohralla ja kauralla.

Ensimmäisenä kannattaa tehdä lajittelu huolella, ja saada pieniä jyviä pois. Peittaaminen heikentää aina jonkin verran juoksevuutta ja jyvien ollessa pieniä juoksevuus heikentyy entisestään. Veden lisääminen parantaa juoksevuutta ja myös aineen leviämistä. Siemenen paino kannattaa tarkistaa, ja sen ollessa alhainen vettä kannattaa käyttää normaalia enemmän. Esimerkiksi normaalisti Redigo Pro valmisteen kanssa suositetaan vettä 200-300 ml/100 kg siementä, mutta vesimäärä voidaan nostaa 400-500 ml/100 kg valmisteen käyttömäärän ollessa 67 ml/100 kg. Myös Seedron ja Vibrance Trio -valmisteiden kanssa voidaan vettä käyttää normaalia enemmän, esim. 500 ml vettä/100 kg siementä. Seedronilla tehtiin testi, jossa 500 ml vettä paransi juoksevuutta verrattuna 100-300 ml vettä.

Kannattaa muistaa, että lähes kaikki peittausaineet ovat vesipohjaisia. Nyt säiden ollessa kylmiä on hyvä odotella kelien lämpenemistä ja tehdä peittaaminen lämpötilan ollessa selkeästi nollan yläpuolella.

Wuxal Terios Mn+ -valmistetta käytettäessä pitää lisätä vesi ensin peittausaineeseen (esim. Redigo Pro) ja sekoitetaan tämä seos huolella. Sen jälkeen viimeiseksi lisätään Terios.

Sekä Redigo Pro, Seedron että Vibrance Trio ovat hyvin juoksevia valmisteita, mutta edellä mainitut asiat kannattaa nyt huomioida.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä