Vire uudistaa härkäpavun rehukäytön

Härkäpavun käyttöä yksimahaisten ruokinnassa on rajoittanut sen korkea visiini-konvisiinipitoisuus. Borealilta onkin tulossa uudentyyppinen härkäpapulajike, Vire.

Kotimaisilla valkuaiskasveilla on nyt hyvä noste ja kotimaisen valkuaisen käyttö eläinten rehuissa on lisääntynyt. Härkäpavun käyttöä yksimahaisten ruokinnassa on kuitenkin rajoittanut sen korkea visiini-konvisiinipitoisuus. Borealilta onkin tulossa uudentyyppinen härkäpapulajike, Vire

”Lajike on Pohjoismaiden ensimmäinen härkäpapu, jossa visiini-konvisiinipitoisuus on vain noin 1/15 verrattuna aiempiin härkäpapulajikkeisiin”, kertoo jalostaja Pertti Pärssinen Borealilta. Lajike on yksimahaisille riskitön, ja erityisesti siipikarjan ruokinnassa tällä on iso merkitys, koska härkäpapua voidaan käyttää ruokinnassa aiempaa enemmän. Myös emakoiden ja porsaiden ruokinnassa uutta lajiketta voi käyttää turvallisesti.

Moderni lajike tuo kasvuun toivottua yhtenäisyyttä

Vire ei eroa viljelyvaatimuksilta aiemmista lajikkeista ja se sopii hyvin eri viljelyvyöhykkeille. ”Vireen kasvuaika ja kasvuston pituus ovat vastaavat kuin Kontu-lajikkeella.” Siemenen koko on vastaava kuin muilla lajikkeilla ja myös kylvössä kannattaa käyttää samaa tiheyttä kuin mihin on aiempien lajikkeiden kanssa tottunut.

Lajikkeella on yhtenäisempi kasvutapa, joka tuo viljelyyn varmuutta ja helpottaa sadonkorjuuta. ”Lajike on varsin viljelyvarma. Vireellä ei ole lakoontumistaipumusta ja sen satovarmuus on hyvä.” Vire on lajikekokeissa ollut Kontua keskimäärin 20 prosenttia satoisampi. Myös lajikkeen suklaalaikun kestävyys on hyvällä tasolla. ”Aikaisemmille härkäpapulajikkeille löytyy edelleen jalansija, mutta Vireestä tulee merkittävä lajike, joka todennäköisesti tulee korvaamaan vanhempia lajikkeita”, Pärssinen toteaa.

Ristipölytystä vältettävä

Kun Virettä viljellään siemeneksi, on huomioitava riittävä etäisyys muihin härkäpapulajikkeisiin. Härkäpapu on osittain ristipölytteinen kasvi ja siitepölyä kulkeutuu pölyttäjähyönteisten mukana. ”Aiheesta on käynnissä tutkimuksia, mutta tämänhetkinen ohje on, että Vire-kasvustosta kannattaa olla muihin härkäpapuihin etäisyyttä vähintään 500 metriä.” Kantasiementuotannossa etäisyys on yksi kilometri. ”Vaikka ristipölytystä tapahtuisikin, sadon laatu ei romahda, vaan sen voi käyttää rehukäytössä normaalina Vire-härkäpapuna.” Siemenenä ristipölyttynyt härkäpapu on riskialtista käyttää.

Vireen siementuotanto on aloitettu ja kuluva kasvukausi näyttää, kuinka paljon lajiketta saadaan laajempaan viljelyyn vuonna 2022.

>>> Tilasiemenen härkäpapuvalikoima

Pertti Pärssinen, Boreal Kasvinjalostus Oy

Jalostaja Pertti Pärssinen, Boreal Kasvinjalostus Oy

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja