Olet täällä

Kylmä säärintama pysäytti kevättoimet alkuunsa – kylvökausi alkaa tosissaan toukokuun puolella

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.

Huhtikuun puolenvälin jälkeen päästiin Etelä-Suomessa lannoittamaan syysviljoja sekä paikkakylvämään nurmia. Kevätviljojen valmistelua maan muokkauksella on aloitettu ensimmäisillä nopeimmin kuivuneilla pelloilla.

Lämmin huhtikuu enteili Suomeen aikaista kevättä, mutta viime viikon loppupuolella koko Suomeen saapui viileä rintama räntäsateiden siivittämänä. Räntä- ja vesisateet ovat jatkuneet, mikä pysäytti kevätvalmistelut.

Kylvötilanne maakunnaittain

Uudellamaalla aikaisimmat saivat kylvettyä hernettä ja härkäpapua huhtikuussa kuivuneille lohkoille, mutta suurin osa kylvöistä on vielä tekemättä. Syysviljoja ja -öljykasveja lannoitettiin ennen viilentynyttä säätä. Nyt pellot ovat märkiä, eikä kylvöjen odoteta alkavan ennen toukokuuta. Peltojen kevätmuokkaukset ovat vielä selvästi kesken. 

Kymenlaakson ja Varsinais-Suomen tilanne on varsin samankaltainen kuin Uudenmaan. Syysviljojen lannoituksia on tehty, mutta muuten kevättyöt ovat alkukuopissa. Vaikka pintamaa on suhteellisen kuivaa, on maa vielä selvästi märkä, kylmä ja kasvu hidasta. Kymenlaaksossa syysviljat ovat talvehtineet hyvin. Lumihometta on alueella jonkin verran, sillä torjuntaa ei märän syksyn takia päästy tekemään ja olosuhteet olivat taudille varsin otolliset.

Etelä-Karjalassa syysviljat ja -öljykasvit on pääosin lannoitettu. Nurmien lannoitukset ovat vielä alussa. Kevätmuokkaukset alkavat säiden lämmetessä ja sateiden loppuessa. Alueen syysviljat ovat hyvässä kunnossa ja syysöljykasvit kohtuullisessa.

Hämeessä ja Pirkanmaalla syyslannoituksia on tehty, mutta kylmyys on pitänyt koneet muuten vielä pois pelloilta.

Päijät-Hämeessä joitakin peltotöitä tehtiin kuivuneilla lohkoilla, mutta myös tällä alueella ollaan vielä alkutaipaleella valmisteluissa.

Satakunnassa aloitettiin syysviljojen lannoitukset pari viikkoa sitten. Kauniit kevätsäät houkuttelivat aikaisiin kylvöihin, mutta hyvin harva lohko on vielä tähän mennessä kylvetty. Nyt alueelle on satanut räntää ja ollut kylmää, joten kevättöiden eteneminen on pysähtynyt.

Etelä-Pohjanmaalla tehtiin ensimmäisiä kylvöjä viikolla 16, mutta säiden viilentyessä kasvukausi pysähtyi. Sään lämpenemistä odotellaan ennen kylvöjen jatkumista. Lietteen levitystä ja kevätmuokkauksia on tehty. Myös syysviljojen kevätlannoituksia on tehty jo jonkin verran. Samoin Pohjanmaalla on jo päästy syysviljojen lannoituksessa pitkälle. Alueella odotellaan maan lämpiämistä, ennen kuin kylvöt alkavat toden teolla.

Pohjois-Pohjanmaalla lumet ovat sulaneet Oulujoen eteläpuolelta. Lietteen levitys on aloitettu maakunnan eteläosissa. Pohjoisempana on vielä kylmää ja märkää, joten kevättöitä ei ole aloitettu.

Keski-Suomessa vesi- ja räntäsade sulatti viimeiset lumet, mutta kevättöihin ei ole vielä päästy. Joitakin syysviljalohkoja on jo lannoitettu. Syysviljojen kunto on hyvin vaihteleva, mutta nurmet ovat erinomaisessa kunnossa.

Pohjois-Karjalassa on päästy aloittamaan ensimmäisiä nurmien paikkauskylvöjä. Varsinainen kylvökauden alkamiseen on vielä aikaa.

Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Lapissa on maassa vielä lunta.
 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä