Olet täällä

Toukokuun kuukausiennuste paiskaa koleuden päälle vielä sateetkin

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpänä pitkälle toukokuuhun. Osassa maata on myös näkyvissä muutos keskimääräistä sateisempaan säähän. Sateet ovat edelleen osittain lunta ja räntää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan toukokuun 3. päivä alkava viikko on Suomessa yleisesti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, pohjoisessa paikoin jopa yli 3 astetta keskimääräistä kylmempi. 

Paitsi että sää on tavanomaista viileämpää, näyttää se muuttuvan osassa maata myös tavanomaista sateisempaan suuntaan. Vappuviikko on ollut laajalti keskimääräistä kuivempi.

"Koleampi kevätsää on pitämässä pintansa toukokuun alussa ja sateitakin on odotettavissa. Ensi viikolla Suomi on yhden jos toisenkin Atlantilta kohti Pohjois-Eurooppaa kulkevan matalapaineen reitillä. Etelä-Suomesta maan keskivaiheille on odotettavissa jonkin verran normaalia sateisempi viikko. Pohjois-Lapissa sateita tullee keskimääräistä vähemmän", toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Sateita lumena, räntänä ja vetenä

Tämän hetken ennusteen mukaan päivälämpötilat ovat ensi viikon alussa laajalti maan etelä- ja keskiosassa 5–10 asteessa, osassa pohjoista on viileämpää ja Lapin pohjoisosassa voi alkuviikolla olla päivisinkin pakkasta. Öisin on pakkasta alkuviikolla selkeillä alueilla etelää myöten.

Viikon alku on enimmäkseen poutainen, paikoin tulee sadekuuroja eri olomuodoissa. Suomen eteläpuolelta alkuviikolla kulkevan matalapaineen sateet ovat toistaiseksi kulkeneet ennusteissa Suomen vierestä, mutta sade saattaa hipoa Suomea etelän tai kaakon puolelta.

Viimeistään viikon keskivaiheilla lounaasta saapuva matalapaine näyttää tuovan runsaampia sateita.

"Pohjoiseen yltäessään sateet tulevat lumena, etelämpänä olomuoto vaihtelee, mutta etelässä sateen olomuoto painottuu jo enemmän vetiseen päin. Loppuviikon osalta sateiden reitit ja sitä kautta myös lämpötilat ovat vielä auki muutoksille. Aurinkoisemmilla alueilla sateiden välissä ja kuurosadealueilla poutaisemmaksi jäävillä alueilla etelässä ja vähitellen maan keskivaiheillakin lämpötila voi nousta 10 asteen vaiheille. Sateisilla ja runsaspilvisillä alueilla lämpötila jää lähemmäs 5:tä astetta", Jenna Salminen ennustaa.

Pohjoisessa päiväpakkasten alue pienenee viikon edetessä. Päivälämpötila on pohjoisessa yleisesti 0–5 astetta, aurinkoisina hetkinä voidaan paikoin ylittää 5 astetta. 

Laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempää säätä

Toukokuun 10. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen edelleen laajalti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää. Kaakossa poikkeama kylmempään suuntaan on 0–1 astetta.

"Myös tällä viikolla matalapaineilla on mahdollisesti yhä sateisia vaikutuksia Suomeen. Kuukausiennuste näyttää meille tavanomaista sateisempaa säätä. Keskimääräistä viileämmästä kuukausiennusteesta huolimatta lämpimämmät päivät eivät kuitenkaan ole pois suljettuja ennen kuun puoliväliä. Tilastojen mukaiset keskimääräiset lämpötilat kohoavat tässä vaiheessa vuotta jo selvästi", Jenna Salminen kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Miltä täyttää toukokuun loppupuolisko?

Toukokuun puolivälin jälkeen 17. toukokuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi Suomeen edelleen laajalti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää.

"Ennuste on yhä kolean, normaalia kylmemmän sään jatkumisen kannalla etenkin Euroopan pohjoisosassa. Sateisuudessa ei enää tässä vaiheessa näy merkittävää signaalia suuntaan eikä toiseen, mutta Suomen osalta sateisuudessa on olemassa pieni häivähdys tavanomaista kuivempaan säähän päin edellisiin viikkoihin verrattuna."

Toukokuun lopussa 24. toukokuuta alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus alkaa olla jo suurta. Sateisuudessa ei näy enää merkittävää signaalia.

"Lämpötilaennustekin heikkenee jo merkittävästi. Pohjois-Euroopasta Länsi-Eurooppaan ulottuvalla alueella kuukausiennuste on kuitenkin hieman enemmän sen kannalla, että viikko taipuisi normaalia kylmempään päin", Jenna Salminen toteaa.

 

Katso ajankohtaisemmat sääennusteet Farmitin Sääpalvelusta.

 

Lähde: Foreca (pl. viimeinen kappale)

 

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä