Vinkkejä syysviljojen ruiskutuksiin

Kasvunsääteiden ruiskuttamisella on nyt suuri merkitys, jotta hyvät kasvustot saadaan pysymään pystyssä.

Syysviljat ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun. Nyt on hyvä huomioida erityisesti kaksi asiaa. Kasvunsääteiden ruiskuttamisella on nyt suuri merkitys, jotta hyvät kasvustot saadaan pysymään pystyssä. Kostean ja melko lämpimän sään takia taudit voivat levitä normaalia aikaisemmin kasvustoon. Pelkkä tähkävaiheen ruiskutus ei välttämättä riitä.

Osa syysviljoista on jo lippulehtivaiheessa ja osa korrenkasvun vaiheessa. Sateet ovat viivästyttäneet ruiskutuksia. Siksi ruiskutukset laon estämiseksi ja tautien torjumiseksi ovat ajankohtaisia jo tulevana viikonloppuna sään salliessa. Myös rikkatorjunnan tarve on tarkistettava.

16.5. otetussa kuvassa ruis on jo noin 30 cm korkeaa ja tähkän muodostuminen on alkanut (kuva: Lasse Matikainen, Somero)
Korrenkasvun alun ruiskutuksiin Sonis tai Optimus ovat tehokkaita kasvunsääteitä. Korrenkasvun alussa niitä kannattaa käyttää yksinään ja annostelu kannattaa mitoittaa riittävän suureksi, jos sato-odotus on suuri. Alimmat annokset eivät välttämättä riitä, jotta kasvin tyvi saadaan vankaksi. Olosuhteiden osalta nyt on turvallista tehdä käsittelyitä. Kannattaa kuitenkin miettiä sääteiden jakamista useampaan käsittelyyn. Tämä on myös turvallisinta viljelykasville. Tällöin ei tarvitse ruiskuttaa kerralla yhdellä suurella annoksella, joka voi vaikuttaa kehittyvään ja hentoiseen tähkään ja sen muodostumiseen. Lippulehtivaiheessa Ceronea kannattaa lisätä ruiskutuksiin. Tällöin Soniksen ja Ceronen seos on todettu hyväksi ratkaisuksi ja pienemmät annokset molempia tuotteita ovat turvallisia käyttää.

Jos tauteja ei ole vielä torjuttu, kannattaa siihen nyt panostaa. Korrenkasvun alussa Delaro SC 325 tehoaa hyvin pistelaikkuun ja ruskolaikkuun syysvehnällä. Jos viljasi on jo lippulehtivaiheessa ja tautien torjunta on tekemättä, voi se tänä vuonna kannattaa syysviljoilla. Perinteisesti Suomessa tehdään pääkäsittely tähkälle, mutta tautiaineen ruiskuttamisen voi myös jakaa. Esimerkiksi Ruotsissa syysviljojen tauteja torjutaan pääsääntöisesti lippulehtivaiheessa ja vielä myöhemmin tähkän ollessa esillä. Näin lajikkeiden kasvupotentiaalista ja lannoituksesta saadaan hyödynnettyä parhaiten. Tähkäruiskutukseen sopii hyvin SDHI-valmisteet kuten Ascra Xpro tai Revytrex.

Jos rikkakasvien syystorjuntaa ei ole tehty, voivat rikkakasvit olla jo suurikokoisia. Tällaisilla lohkoilla on erityisen kiire torjua rikat. Valitse torjuntaan vielä soveltuva valmiste kuten Quelex Combo. Muutenkin rikkatorjunta kannattaa hoitaa nyt pois alta. Rikkatorjunnan yhteydessä on vielä mahdollista ruiskuttaa

Kuvassa syysvehnän mangaanimittausta NutriNostica-mittarilla Hämeenlinnassa 16.5. Lukeman ollessa 78 lohkolla on pulaa mangaanista.
lehtilannoitetta. Moniravinteinen lehtilannoite kuten Wuxal Microplant tai Wuxal Multifluid varmentaa kasvin hivenravinteiden saannin parhaiten. Nämä tuotteet sopivat hyvin myös tankkiseoksiin rikka-aineiden, kasvunsääteiden ja tautiaineien kanssa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja