Olet täällä

Mitä muutoksia kannattaa tehdä viljelysuunnitelmaan, jos kylvöt pitkittyvät?

Jatkuvat sateet ja liian lyhyeksi jäävät poutahetket ovat viivästyttämässä kylvöjä monilla alueilla. Nyt tarvitaan malttia. Märkään maahan ei kannata väkisin kylvää, se on selvää.

On hyvä muistaa, että kylvöaikaa on jäljellä kesäkuun loppuun 30.6. asti, ja hyviä vaihtoehtoja niin tukijärjestelmän, maan kasvukunnon kuin tilan kannattavuuden kannalta on vielä löydettävissä. Sadepäivinä kannattaa selvittää eri kylvösiementen saatavuuksia.

Kesäkuun alun kylvövaihtoehdot

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla voidaan vielä kylvää aikaisia kevätviljoja, ne ehtivät valmistua.

Kevätrypsille kesäkuun alku on hyvä kylvöaika normaalistikin. Kun kosteutta ja lämpöä on, orastuminen ja taimettuminen tapahtuvat nopeasti. Öljykasveille on kysyntää, markkinahinnat hyvällä tasolla ja peitattua kylvösiementäkin on saatavissa. Ainoa rajoitus on, että peitattu siemen ei sovi pohjavesialueelle.

Erikoiskasveista tattari ja kuminan perustaminen onnistuvat hyvin kesäkuussa.

Riistapellot ja erilaiset maisemapellot ovat myös hyviä vaihtoehtoja ottaa uusiin kylvösuunnitelmiin mukaan.

Valmistaudu syyskasvien kylvöön

Nyt myös avautuu mahdollisuus syysöljykasveille ja syysviljoille yleensäkin, sillä peltolohkot eivät useinkaan ehdi vapautua niille riittävän ajoissa viljojen jälkeen. Erityisesti syysöljykasveista on saatu paljon rohkaisevia onnistumisia viime vuosina.

Viherlannoitusnurmen voi kylvää kesäkuussa ja päättää hyvissä ajoin ennen syyskasvien kylvöä. Toinen vaihtoehto on kesannointi ja siihen maan parannustoimien yhdistäminen ennen syyskasveja.

Kannattaa myös rohkeasti miettiä maanparannusvälivuosia erityisesti sellaisille peltolohkoille, joilla on oireita kuivatus- ja kasvukunto-ongelmista aikaisemmilta vuosilta. Nämä vaihtoehdot ovat taloudellisestikin kannattavampia kuin heikkotuottoinen vilja.

 

Lähde: Proagria

Otsikko: 

Kommentit

Anonymous

Ei se pelkkä suunnitelman muokkaus auta ja sonneille kyllä kelpaa ohra ja vehnä vaikkei se täysin joutunutta ole ollut muutamaan vuoteen.

Samankaltaista sisältöä