Olet täällä

Herneen rikkakasvitorjunnan ajankohta alkaa olla käsillä

Herneen rikkakasvitorjunta on ajankohtaista, kun herneen taimet ovat 5-10 cm pitkiä. Ensimmäisten hernekylvöjen ruiskutuksia on jo tehty. Alkukasvukautena on riittänyt hyvin kosteutta, mikä on saanut myös rikat itämään aikaisin. Rikkojen aikainen itäminen puoltaa aikaista ruiskutusajankohtaa.

Kosteissa olosuhteissa maavaikutteisilla (esim. Fenix, Metro) torjunta-aineilla saadaan hyvä teho. Jos maan pinta kuivahtaa, ruiskuta vasta, kun maan pinta on kasteen kostuttama. Aikaisena ruiskutusajankohtana rikat ovat myös vielä pieniä ja alttiita torjunta-aineille. Multavammilla mailla maavaikutteisten aineiden teho jää heikoksi, vaikka maassa olisi kosteuttakin.

Tulevalle viikonlopulle on ennustettu pientä sadetta joillakin aluilla. Kun maa ei tartu enää renkaisiin on oiva hetki herneen ruiskutukselle.

Torjunta-ainevaihtoehtoja: 

Lehtien kautta vaikuttava Lentagran + maan kautta vaikuttava Fenix

Kolmoisseos Fenix + Basagran + Metro

Lentagran + Basagran kuivissa olosuhteissa ja multamaille. Jos rikkoja taimettuu ruiskutuksen jälkeen  Lentagranin uusintakäsittely on sallittu.

Tarkista aineiden käyttömäärät eri olosuhteissa ParasSato-oppaasta tai paikalliselta Viljeljän Avena Bernerin myyjältä.
Herneen taimia 29.5. Herne on ruiskutettu 1.6. aamulla. Kuvasta näkyy miten rikat ovat lähteneet kasvamaan nopeasti herneen ollessa vielä pientä. Herne oli ruiskutushetkellä 5 cm korkeaa. Herne on kylvetty 14.5.

Teksti Jukka Saarinen, Satafood ja Janne Laine, Viljelijän Avena Berner

Kommentit

Samankaltaista sisältöä