Olet täällä

Eu:n syysviljoilla hyvät satonäkymät

 

EU:n tasolla satoennusteita on nostettu kaikilla syysviljoilla. Satotasojen arviot syysvehnällä, -ohralla, rukiilla ja syysrapsilla ovat yli 5 vuoden keskiarvon. Satoennusteet ovat vielä vaihtelevat kevätviljoille.

Komission JRC MARS Bulletin tarkastelukaudella 1.5.–12.6. Euroopassa vallitsi keskimääräinenn tai keskimääräistä lämpimämpi sää. Lämpö ja riittävä kosteus edesauttoivat kaikkien viljojen rehevää kasvua ja kehitystä. Näin ollen satoennusteet ovat nousseet aikaisemmasta. Erityisesti syysviljat nauttivat lämmöstä ja kosteudesta. 

Baltian ja Ukrainan erittäin märkä sää nosti tauti ja tuholaispainetta, mikä on haitannut satokehitystä. 

Satoennuste vehnälle on kesäkuun raportin mukaan 6,01 tn/ha, mikä on 5,6 % suurempi kuin viiden vuoden keskiarvoinen satotaso. Kevätohran satoennuste on 4,28 tn/ha ja syysohran 5,89 tn/ha, ollen 4 % ja 5 % suuremmat kuin viiden vuoden keskiarvot.

Ranskassa tarkastelukausi oli suotuisa syysviljojen kehitykselle. Sateet saapuivat sopivaan aikaan sekä toukokuun alun viileä saa hidasti kasvustojen kehitystä. 

Puolassa viileä sää jatkui toukokuussa, mikä hidasti syysviljojen kehitystä sekä biomassan kasvua. Viileä saa myös hidasti kevätviljojen kasvuun lähtöä. Lämpö ja sateet saapuivat toukokuun puolenvälin jälkeen nopeuttaen syysviljojen kasvua ja kehitystä. Syysviljojen satonäkymät ovat hyvät, mutta maissin satoennustetta on laskettu pitkittyneen ja epätasaisen orastumisen takia.

Merkittävät sateet Ruotsissa ja Tanskassa ovat pitäneet maan keskimääräistä kosteampana. Riittävä veden saanti ja korkeat lämpötilat ovat kirineet kasvustojen kehitystä. Sää on ollut suotuisa niin syy- kun kevätviljojen kasvulle.

jrc-mars-bulletin-vol29-no6

Lähde: JRC MARS Bulletin ja vyr.fi

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä