Olet täällä

Ruiskasvusto – kuinka onnistua sen perustamisessa kasvukaudella 2021?

Ruiskasvusto – kuinka onnistua sen perustamisessa kasvukaudella 2021?

Viime päivien sää on ollut erittäin sateinen ja paikoin on satanut noin 200 mm vettä viimeisen kahden viikon aikana. Onneksi nyt luvataan poutaa ja lämmintä sääjaksoa syyskuun alkuun saakka. Tämä jakso kannattaa nyt hyödyntää ja rukiin kylvöä kannattaa yrittää tehdä lähipäivien aikana, jos sääennusteet toteutuvat. Kannattaa silti antaa maan kuivahtaa ja yrittää muokkaamista ja kylvöä maan kosteuden ollessa sopiva. Maan ollessa märkä se tiivistyy ja rukiin oraat tukehtuvat hapen puutteeseen. Älä siis kylvä väkisin. Kyntäminen on tällaisena vuotena monin paikoin suositeltavaa, jolloin kostea maa kuivuu paremmin.

Jos ruis saadaan kylvettyä vielä syyskuun alussa, hyötyvät erityisesti hybridilajikkeet tästä. Tällöin rukiit ehtivät versomaan riittävästi, jolloin hybridilajikkeiden potentiaali voidaan hyödyntää hyvin. Toki olisi ollut suotavaa, jos ruista olisi päästy kylvämään jo tämän viikon alkupuolelta alkaen (ma 23.8.). Tässä vaiheessa kannattaa kylvösiemenmäärää nostaa hiukan normaalia suuremmaksi erityisesti hybridirukiita kylvettäessä. Viimeistään syyskuun ensimmäisen viikon aikana ruis tulisi olla kylvettynä.

Kylvön yhteydessä Wuxal Terios Mn+-valmisteella on mahdollista antaa kasville kattavasti hivenravinteita sisältäen mangaanin. Juuriston kasvu ja lumihomeen hallinta voidaan tehdä Vibrance Trio-peittaamisen avulla. Terios ja Vibrance Trio-käsittelyn voi tehdä samanaikaisesti. Seedron valmiste torjuu myös lumihomeen ja valmiste voidaan sekoittaa Terioksen kanssa.

Kannattaa tarkkailla myös etanoita, koska runsaat sateet ovat voineen aktivoida niitä. Tämä on erityisen tarpeen lohkoilla, joissa esikasvina on nurmi ja suorakylvetyillä lohkoilla. Sluxx HP torjuu etanat levitettynä keskipakoislevittimellä.

Rikkatorjunta kannattaa aloittaa jo syksyllä. Siten työkiireet helpottuvat huomattavasti seuraavana keväänä ja parhaimmillaan pelto on lähes puhdas rikoista. Mateno Duo on markkinoiden tehokkain ja laajatehoisin valmiste sopien myös rukiille.  Muista tehdä torjunta Matenolla viljan 1-4 -lehtivaiheessa kun ruiskutusraidat alkavat näkyä. Ajoitus on olennaisimpia asioita, jotta saadaan varma rikkateho.

Kahukärpänen on todennäköisesti suuri riski myös tänäkin syksynä, koska niitä on esiintynyt paljon jopa kevätviljoilla jo kesän aikana. Syyskuun alussa tehtävissä kylvöissä riski on yhä olemassa. Esim. Hallmark ZeonSumi Alpha 5 FW ja Cyperkill 500 EC ovat hyväksytty kahukärpäsen torjuntaan. Kahukärpäsen ja rikkakasvien torjunnan Mateno Duo:lla voi tehdä yhdellä ajokerralla ajamalla aineet tankkiseoksena.

Myöhemmin kasvukaudella voidaan torjua lumihome Prolinella. Prolinen tehot testattiin kokeessa Vaasassa syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Lumihometta kokeessa esiintyi runsaasti. Proline annoksella 0,4 l/ha toimi jo hyvin ja 0,6 l/ha annoksella teho oli hieman parempi. Lumihomeruiskutukseen voi yhdistää mangaaniruiskutuksen, jolloin voidaan ruiskuttaa esim. Mangan 235 Jett-, Zm-Grow- tai Wuxal Multifluid-valmisteella. 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä