Syysviljojen ja -öljykasvien kylvöksillä hyvä alkuunlähtö

Syyskylvöisten kasvien viljely on tänä vuonna ollut suosiossa ja niiden viljelyala on lähellä 100 000 hehtaaria.

Syysvehnän ja -öljykasvien viljelyalat reippaassa kasvussa, ruiskin petraa viime vuodesta

Kevätviljojen puintien hidas eteneminen vaikeutti syysviljojen kylvöjä elokuussa, mutta syyskuussa kylvöjä on päästy tekemään puintien edetessä. Viimeisiä syysvehnälohkoja kylvetään vielä Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Syysöljykasvien kylvöt saatiin tehtyä suunnitellusti jo elokuussa.

Rukiin kylvöalan arvioidaan kasvaneen 5–20 % useimmilla alueilla, ainoastaan Varsinais-Suomessa ruisalan arvioidaan pienentyneen 20 % viime vuodesta. Syysvehnän kylvöalan arvioidaan kasvavan merkittävästi koko maassa. Muutoksien arvioidaan olevan suurimmat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla. Syysöljykasvien alat kasvavat merkittävästi Etelä-Suomessa, Pohjanmaan rannikkoalueella ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kaiken kaikkiaan, kun aiemmin syyskylvöisten viljelyala on keskimäärin ollut yhteensä noin 50-60 000 ha monina vuosina, nyt ollaan jo lähempänä 100 000 hehtaaria.

Aikaisemmin kylvetyt rukiit hyvin oraalla, mutta syysvehnät tulevat perässä

Etelä- ja Keski-Suomen ruislohkoista on orastunut 80–100 %, ja orastuminen arvioidaan hyväksi tai tyydyttäväksi. Syysvehnälohkojen orastuminen ei ole aivan yhtä pitkällä. Etelä-Suomen rannikkoalueella syysviljoista on ehtinyt orastua vasta 5–25 % kylvöjen venymisen vuoksi. Syysöljykasvit ovat taimettuneet nopeasti. Taimettuminen arvioidaan tyydyttäväksi tai hyväksi koko maassa.

Etelä-Suomen syysviljakasvustoissa on jouduttu torjumaan kahukärpäsiä ja paikoin myös etanoita.

Syysmuokkaukset vauhdissa

Peltojen syysmuokkaukset ovat edenneet vaihtelevasti. Uudellamaalla, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa pelloista on ehditty muokata vajaa puolet, mutta muualla syysmuokkaukset ovat aivan alussa.

Sängelle aiotaan jättää pelloista noin 30–50 % useimmilla alueilla. Useimmilla alueilla kerääjä- ja aluskasveja kasvaa 5–20 % alasta. Syysmuokattavan alan osuudet arvioidaan suurimmiksi (50–85 %) Etelä-Suomen rannikkoalueella, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Lähde: ProAgria (Teksti on osa Kasvutilannekatsausta, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja