Vuoden 2021 viljasato heikoin lähes 30 vuoteen, ohrasato lähes 50 vuoteen

Tämän syksyn viljasato oli 2,6 miljardia kiloa, mikä on lähes 30 prosenttia pienempi kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin.

Tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato, joka on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992.

Ohrasato heikoin lähes 50 vuoteen

Tänä vuonna korjatun noin yhden miljardin kilon ohrasadon osuus koko viljasadosta on 40 prosenttia. Viimeksi yhtä huono ohrasato saatiin vuonna 1974, jolloin jäätiin alle miljardin kilon. Runsaan rehukäytön lisäksi ohra on tärkeä mallasteollisuuden raaka-aine.

Ohran ohella kaurasta, vehnästä ja rukiista korjattiin keskimääräistä pienemmät sadot. Kymmenen vuoden jaksolla tarkasteltuna satomäärät olivat kauralla ja rukiilla neljänneksen ja vehnällä viidenneksen pienempiä.

Muista viljelykasveista rypsi- ja rapsisato oli 41 miljoonaa kiloa eli 33 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020, perunasato 554 miljoonaa kiloa (11 prosenttia pienempi) ja hernesato 43 miljoonaa kiloa (20 prosenttia pienempi).

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja