Olet täällä

Vuoden 2021 viljasato heikoin lähes 30 vuoteen, ohrasato lähes 50 vuoteen

Tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato, joka on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992.

Ohrasato heikoin lähes 50 vuoteen

Tänä vuonna korjatun noin yhden miljardin kilon ohrasadon osuus koko viljasadosta on 40 prosenttia. Viimeksi yhtä huono ohrasato saatiin vuonna 1974, jolloin jäätiin alle miljardin kilon. Runsaan rehukäytön lisäksi ohra on tärkeä mallasteollisuuden raaka-aine.

Ohran ohella kaurasta, vehnästä ja rukiista korjattiin keskimääräistä pienemmät sadot. Kymmenen vuoden jaksolla tarkasteltuna satomäärät olivat kauralla ja rukiilla neljänneksen ja vehnällä viidenneksen pienempiä.

Muista viljelykasveista rypsi- ja rapsisato oli 41 miljoonaa kiloa eli 33 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020, perunasato 554 miljoonaa kiloa (11 prosenttia pienempi) ja hernesato 43 miljoonaa kiloa (20 prosenttia pienempi).

Eri viljelykasvien satoja vuodesta 1980 lähtien (Klikkaamalla lajipainiketta saat vaihdettua graafin.)

Luomusato noin neljänneksen viime vuotta heikompi

Viljan luomutuotanto on ollut viimeiset kymmenen vuotta jatkuvassa kasvussa, mutta vuoden 2021 luomuviljan sato aiheutti tähän kasvuun notkahduksen. Tämän vuoden luomuviljasato oli 113 miljoonaa kiloa eli 28 prosenttia pienempi kuin vuonna 2020, vaikka korjuuala pysyi lähes ennallaan.

Kokonaisviljasadosta luomun osuus on noin 4 prosenttia. Luomukauran osuus koko maan tuotannosta on 7 prosenttia ja luomurukiin osuus 15 prosenttia.  Kuudennes luomuvilja-alasta korjattiin tuoreviljana.

Eri viljelykasvien luomusatoja kasveittain vuodesta 2006 lähtien (Klikkaamalla lajipainiketta saat vaihdettua graafin.)

 

Tämä satotilaston ennakkotilasto vuoden 2021 sadosta perustuu noin 4 100 maatilan tietoihin, joista luomutiloja oli noin 480. Tiedot tarkentuvat lopullisiksi helmikuussa 2022, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Otsikko: 

Kommentit

Turvenuija

Ilmastopaneelin johtaja tyrmäsi turvemaat ja väitti että vilja aitta on etelän savikoilla , no tänäkin kesänä se vilja aitta oli nimenomaan eloperäisillä mailla Pohjanmaalla eli etelässä meni työ ja panokset taivaan tuuliin niin kuin märkänäkin vuotena

Samankaltaista sisältöä