Olet täällä

Viljan laatu unohtuu määräkeskustelussa

Myllyviljojen laatu on hyvä

Kesän 2021 viljasatoa on vastaanotettu Raision myllyille neljän kuukauden ajan. Viljasadon ympärillä käyty keskustelu on keskittynyt enemmänkin määrän, kuin laadun ympärille.

Myllyviljojen laatu on hyvä tai vähintään tyydyttävä

Kuivuus vaikutti sadon määrän lisäksi myös laatuun. Eniten vedenpuute vaikutti jyvän kokoon ja painoon, joka näkyy suurehkona pienten jyvien määränä ja normaalia alhaisempana hehtolitrapainona. Kuuma ja aurinkoinen sää toisaalta varmisti toksiinien ja torajyvän osalta viljan hyvän laadun.

Vehnän valkuaispitoisuus syysvehnälläkin kohtuullinen

Vehnän osalta valkuaisrajaa laskettiin ja tällä hetkellä suuriosa eristä täyttää myllyjen vastaanottokriteerit. Sakoluvun osalta kevätvehnässä on jonkin verran haasteita, mutta syysvehnän osalta sakolukutaso on erittäin korkea.

Suurimokauran laatu tyydyttävä

Suurimokauran vastaanottorajoja alennettiin heti kauden alussa. Rajojen alentaminen oli kauran riittävyyden kannalta välttämätöntä. Jyvän koko ja paino on myllyprosessin saannon kannalta erityisesti kriittisiä ominaisuuksia. Lopputuotteen laatuun näillä ominaisuuksilla ei niinkään ole vaikutusta.

Kiinnostaako lajikohtaiset tiedot?

Lajikekohtaiset laatutiedot kiinnostavat meitä kaikkia, koska se määrittää sekä viljelyn että käyttäjän onnistumista. Vertailtaessa yksittäisen toimijan saamia eriä ja niiden laji/lajikelaatutietoja pitää kuitenkin muistaa, että erien viljelyolosuhteita tai viljelytekniikkaa ei tiedetä, eikä siis siinä mielessä vertailu ole järkevää. Toisaalta, yhteenveto kertoo siitä käytännön tilanteesta, joka kasvukauden aikana oli ja miten eri lajikkeet näistä olosuhteista selviytyivät.

Jos kiinnostuit lajikekohtaisista tiedoista, siirry lukemaan lisää Raision sivuilta

Tekijä: 

Kommentit

Anonymous

Tästä laadusta jaksetaan jauhaa vaikka kuinka. Mutta kun totuus on ettei siitä juurikaan makseta, lähtötaso on niin korkealla, että pienet on mahdollisuudet saada laatulisää . Miinusta kyllä tulee ja reippaasti. niin ketä kiinnostaa satsata laatuun

Samankaltaista sisältöä