Kolmasosaa viljellystä alasta lannoitettiin karjanlannalla vuonna 2020

Maatalousmaa-alasta noin puolet lannoitettiin ainoastaan väkilannoitteilla ja 30 000 hehtaaria muilla orgaanisilla tai jäteperäisillä lannoitteilla.

Maatalouslaskenta 2020 -tiedonkeruun mukaan vuonna 2020 Suomessa viljelty ala oli kaksi miljoonaa hehtaaria. Tästä viljalla oli miljoona hehtaaria ja nurmella vajaa 0,8 miljoonaa hehtaaria. Muita viljelykasveja viljeltiin noin 0,2 miljoonalla hehtaarilla. Viljellyn alan lisäksi kesantoa oli 0,2 miljoonaa hehtaaria. Vuonna 2020 maatalousmaasta 0,3 miljoonaa hehtaaria oli luomuviljelyssä tai siirtymässä luomuun.

Noin yhden miljoonan hehtaarin maatalousmaa-alasta noin puolet lannoitettiin ainoastaan väkilannoitteilla. Puolella miljoonalla hehtaarilla lannoituksena olivat sekä väkilannoitteet että karjanlanta, ja 0,2 miljoonaa hehtaaria lannoitettiin ainoastaan karjanlannalla. Noin 30 000 hehtaaria lannoitetaan muilla orgaanisilla tai jäteperäisillä lannoitteilla.

Lähes kaksi kolmasosaa lannasta sijoitetaan tai mullataan välittömästi

Noin puolet levitetystä lannasta on kiinteää lantaa, jonka ainoa levitystapa on hajalevitys. Vajaa neljännes levitetystä lannasta on hajalevitettyä nestemäistä lantaa (lietelantaa, virtsaa ja lantavettä) ja yli neljännes sijoituslaitteella tai multaimella maahan levitettyä nestemäistä lantaa. Yleensä lanta sijoitetaan alle 10 senttimetrin syvyyteen.

Hajalevitetystä kiinteästä lannasta mullataan levityksen jälkeen 80 prosenttia. Lietelannasta, virtsasta ja lantavedestä mullataan noin puolet. Yli puolet multauksesta tehdään alle neljän tunnin kuluessa levityksestä.

Tiedot kerättiin Maatalouslaskenta 2020 -tilastokyselyn yhteydessä vajaalta 13 000 tilalta. Tiedonkeruu päättyi huhtikuussa 2021. Kyselyn vastausaste oli lähes 90 prosenttia.

Lähde (teksti ja kuva): Luonnonvarakeskus (Luke) (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja