Anora näkee ruisvehnässä kasvupotentiaalia – Odotettavissa on myös sopimusviljelyn yleistyminen

Ohran viljelypinta-alan pienentyminen haastaa jalostavaa teollisuutta. Anora löysi ratkaisun ruisvehnästä. Se on juuri aloittanut viljelysopimusten teon ensi kaudelle.

Syyskuussa Anoran Koskenkorvan tehtaalle saapui ensimmäinen erä ruisvehnää. Tähän mennessä ruisvehnää on käytetty tehtaalla keskimäärin 600 tonnia kuukaudessa – ja määrässä on kasvuvaraa, kertoo Anoran hankintakoordinaattori Minna Tammela.

Ruisvehnästä yhtiö valmistaa yhdessä ohran kanssa esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttämää etanolia ja paperiteollisuuden käyttämää tärkkelystä. Ruisvehnän käyttöönotto on ollut Tammelan mukaan parin vuoden kehittelyn tulos. Kehitystyöhön yhtiötä kannusti ohran kutistuva viljelyala.

”Ohran viljelypinta-alat pienenevät vuosi vuodelta. Olemme etsineet toista viljaa takaamaan raaka-aineen saatavuutta”, Tammela kertoo.

Ruisvehnän viljelyalat kasvussa

Se, että Anora päätyi nimenomaan ruisvehnään, oli usean tekijän summa. Tammela kertoo, että ruisvehnän käyttö ei vaatinut ajoprosessiin suuria muutoksia, ja sitä on hyvin saatavilla.

”Olemme testanneet vehnää, ruista ja ruisvehnää. Ruisvehnä sopi prosesseihimme kaikista parhaiten.”

Luonnonvarakeskuksen ennakkotietojen perusteella ruisvehnän viljelyala on myös vahvassa kasvussa: edeltävästä vuodesta se kasvoi 22 prosenttia. Yhteensä ruisvehnää oli tänä vuonna viljelyssä 9 300 hehtaarilla.

”Toivomme, että buumi on vasta aluillaan”, Tammela sanoo.

Viljelysopimusten teko käynnissä

Jatkossa Anoran on tarkoitus käyttää ruisvehnää kuukausittain. Esimerkiksi joulukuussa ruisvehnää on saapumassa Koskenkorvan tehtaalle 300–400 tonnia.

Tammela kertoo, että Anora ostaa ruisvehnää lähes koko maasta: ”Meillä on suoria sopimuksia viljelijöiden kanssa sekä sopimuksia välitysliikkeiden kanssa. Näyttää siltä, että pääsemme niillä uuteen satoon asti. Jos jollakulla kuitenkin on tarjota ruisvehnää, ostamme sitä.”

Joulukuussa Anoran ruisvehnän ostohinta oli 190 euroa tonnilta (alv 0 %). Sen laatuvaatimuksiin kuuluu, että kosteus on alle 14 prosenttia ja hehtolitrapaino vähintään 72 kiloa.

Lajikkeista eniten tehtaalle on tullut Temucoa. Joulukuussa on tulossa myös SU Toppusta, mikä tuo Tammelan mukaan kiinnostavaa tietoa lajikkeiden eroista ja yhtäläisyyksistä.

Anora aloitti joulukuun alussa ohran ja ruisvehnän viljelysopimusten teon. Niiden teko on käynnistynyt Tammelan mukaan hyvin, ja puhelin on soinut.

”Tässäkin tulee varmasti jossain kohtaa sama kuin ohralla eli voimme ottaa vain sopimusviljoja vastaan. Suosittelen viljelysopimuksen tekoa, oli viljelykasvi mikä tahansa. Sillä takaa osoitteen tuotteelle.”

Satopotentiaali hyvä, tähkäidäntä suurin ongelma

Tammelan mukaan syyskylvöisellä ruisvehnällä on useita hyötyjä, kuten talviaikainen kasvipeitteisyys, työruuhkien tasaantuminen ja vaihtelu viljelykiertoon. Hän myös kertoo, että ruisvehnän satopotentiaali on parempi kuin rukiilla ja syysvehnällä.

Eniten ostoja rajoittaa tähkäidäntä. Tehtaan kivikuorijoilla jyvät poksahtavat tomuksi, eikä niistä ole tuotannon kannalta hyötyä. Hukkaan nekään eivät kuitenkaan mene, sillä niistä valmistuu energiaa voimalaitoksella.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja