Viljan sopimustuottajat viljelevät keskimäärin muita tiloja monimuotoisemmin

Viljan sopimustuottajat viljelevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan keskimäärin monimuotoisemmin kuin muut tilat. Niidenkin viljelykäytäntöjä voidaan Luken mukaan edelleen monipuolistaa ja tehostaa.

Kestävä viljantuotanto edellyttää viljelyn monimuotoistamista. Luken mukaan sillä tarkoitetaan siirtymistä pois yksipuolisesta viljelystä, joka köyhdyttää maaperää.

Sen tuoreen tutkimuksen perusteella sopimustuottajien viljely oli keskimäärin monimuotoisempaa kuin muilla tiloilla. Tutkimuksessa tarkasteltiin lounaisen ja läntisen Suomen viljanviljelytiloja ja viljan viljelyn sopimustuottajien viljelykäytäntöjä verrattiin muihin viljelijöihin.

Tutkimuksessa verrattiin esimerkiksi esikasveja, seuraavia kasveja, viljelykiertoa ja maanpeitekasvien käyttöä. Tulokset perustuvat julkisesti saatavissa oleviin rekistereihin viljelyn monimuotoisuudesta eri tiloilla.

Viljelykäytäntöjä voidaan kehittää lisää

Vaikka sopimustuottajien viljelykäytänteet ovat jo nyt verrokkitiloja monimuotoisempia, tavoitteita voitaisiin vielä Luken mukaan edelleen nostaa korkeammalle. Vuonna 2024 viljatiloilla viljakasvit hallitsivat valtaosaa peltoalasta ja vain pieni osa viljelystä oli muuta kuin viljaa.

”Viljelyn monimuotoistamisessa on vielä paljon tehtävää. On tärkeää, että viljelijät kohdistavat monimuotoistamistoimenpiteensä tehokkaasti ja kestävästi”, Luken erikoistutkija Lauri Jauhiainen sanoo.

Sopimustuottajilla viljaa edelsi jokin muu kasvi kuin kevätvilja keskimäärin kerran neljässä vuodessa ja verrokkiryhmässä kerran viidessä vuodessa. Lukesta kerrotaan, että verrokkiryhmän tulos vastaa yleiskuvaa kasvintuotannon nykytilasta, jossa viljakasvit dominoivat kasvintuotantotilojen tuotantoa.

”Erityisesti Lounais-Suomessa potentiaalia on paljon, ja tarjolla on eri öljy- ja palkokasveja katkaisemaan jatkuva viljan viljely. Myös syysmuotoiset viljat ja öljykasvit tuovat kaivattua monimuotoisuutta ja syksyistä kasvipeitteisyyttä”, Jauhiainen sanoo.

Mikä hidastaa monimuotoistamista?

Luken mukaan viljelyn monimuotoistamisen esteenä voi olla monia tekijöitä. Esimerkiksi tilan kone- ja varastointikapasiteetti saattaa rajoittaa viljelykasvivalikoiman laajentamista.

Viljelykiertoon kuuluvalla, myytäväksi tarkoitetulla viljelykasvilla täytyy myös olla markkinat, jotta monipuolistaminen olisi taloudellisesti kannattava ja kannustavaa.

Lähde: Luonnonvarakeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja