Salaatin lannoitus

Salaattien kasvurytmi on nopea. Kaikki ravinteet kannattaa antaa istutuksen yhteydessä. Lisätyppilannoitus on käytännössä vaikeaa, koska osa lannoiterakeista menee lehtien väliin ja voi aiheuttaa vioituksia. Typpilannoitukseen tulee kiinnittää huomiota, koska salaatit ottavat runsaasti nitraattityppeä, mikäli sitä on saatavilla. Liian suuri typpilannoitus nostaa salaatin nitraattipitoisuutta.

Salaattien kasvurytmi on nopea. Kaikki ravinteet kannattaa antaa istutuksen yhteydessä. Lisätyppilannoitus on käytännössä vaikeaa, koska osa lannoiterakeista menee lehtien väliin ja voi aiheuttaa vioituksia. Typpilannoitukseen tulee kiinnittää huomiota, koska salaatit ottavat runsaasti nitraattityppeä, mikäli sitä on saatavilla.

Liian suuri typpilannoitus nostaa salaatin nitraattipitoisuutta. Nopeasta kasvusta johtuen salaattiin tulee helposti laatuvirheitä jos kasvi kärsii jonkin ravinteen puutteesta. Tästä syystä kasvupaikaksi kannattaa valita lohko, jonka ravinnetila on kaikkien ravinteiden kohdalta kunnossa.

Salaatin typpi-, fosfori- ja kaliumlannoitussuositukset (pdf-tiedosto)

Salaattia viljellään yleensä varhaistuotannossa harsokatteen alla. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia kalsiumin saannissa, koska harso vähentää haihdutusta, ja siten vähentää myös kalsiumin saantia. Kalsiumin puute ilmenee lehtien käpertymisenä reunojen ruskettumisena. Koska kalsiumin puute tulee nuorimpiin lehtiin, näkyy tämä keräsalaatilla kerän sisäosien ruskettumisena. Jotta kalsiumin saanti voidaan varmistaa, tulee maan kalsiumpitoisuuden olla mielellään yli 2500 mg/l. Kalsiumin ottoa parantaa riittävä ja huolellinen kastelu. Harsoa käytettäessä suositellaan typpilannoituksen vähentämistä 10-20 %:lla. Salaatit ovat myös kloorinarkoja, joten tämä tulee huomioida esikasvin valinnassa ja lannoituksessa.


Magnesium-, rikki- ja hivenlannoitus

Taulukko avomaan puutarhakasvien sivu- ja hivenravinnetarpeesta

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja