Olet täällä

Sipulikasvien lannoitus

Sipulikasvit hyötyvät sijoituslannoituksesta, varsinkin fosforin osalta, koska niiden juuristo on pieni. Istutus/kylvö kannattaa tehdä aikasin, jotta kasvu saadaan mahdollisimman varhain alkuun ja sato muodostumaan ajoissa. Suuri osa ravinteista tarvitaan jo kasvun alkuvaiheessa. Lisälannoituksia kannattaa tehdä maan liukoista typpeä (esim. typpilaukun avulla) ja kasvustoa seuraamalla. Lisälannoitukseen voidaan käyttää myös ureaa kasvustoruiskutuksena.

Taulukoiden avulla voit suunnitella sipulin lannoitusta tarkemmin:
Sipulin typpisuositukset (pdf-tiedosto)

Sipulin fosfori- ja kaliumlannoitesuositukset (pdf-tiedosto)

Magnesium-, rikki- ja hivenlannoitus
Sipulikasveilla voi esiintyä magnesiumin puutetta. Puute muistuttaa typen puutetta, joten oikeiden toimenpiteiden suorittamiseksi kasvuhäiriöt kannattaa selvittää kasvianalyysillä. Jos maan magnesiumtila on tyydyttävä tai sitä parempi ei erilliseen lannoitukseen ole tarvetta.

Kalsiumin puuttesta kärsivän sipulin nuoret lehdet kuolevat kellastumatta. Puutosoireita ilmenee yleensä vasta, kun maan kalsiumtila on huono. Riittävä kalsiumlannoitus varmistetaan säännöllisin kalkituksin.

Sipulit ovat melko vaatimattomia hivenravinteiden tarpeen suhteen. Jos hivenravinnetila on vähintään välttävällä tasolla, riittävät Yara Suomen Puutarhalannoitteiden hivenravinteet. Yleisimpiä puutoksia ovat mangaanin, sinkin ja kuparin puutokset. Purjolla puutokset ovat harvinaisia.

Taulukko avomaan puutarhakasvien sivu- ja hivenravinnetarpeesta (pdf-tiedosto)

Samankaltaista sisältöä