Kasvihuoneviljely - Biologinen kasvinsuojelu

Biologiset kasvinsuojeluaineet ja kasvunedistäjät ovat tärkeä osa nykyaikaista kasvihuoneviljelyä. Biologiset tuotteet sisältävät huolella valittuja mikro-organismeja, jotka torjuvat kasvitauteja ja auttavat kasveja tehokkaaseen kasvuun ja tuottoon aina pikkutaimesta sadonkorjuuseen asti. Kasvualustaan tai lehvästöön lisätyt tehomikrobit iskeytyvät taudinaiheuttajien kimppuun ja asuttavat kasvin pinnan ennen kuin haitalliset sienet ehtivät tartuttaa kasveja. Juuristoon tai lehvästöön asetuttuaan mikrobit antavat pitkäaikaisen ja monipuolisen suojan taudinaiheuttajia vastaan.

Biologisten kasvinsuojeluaineiden teho kasvitautien torjunnassa on varmistettu sekä koeolosuhteissa että käytännön viljelmillä. Tuotteet ovat tutkitusti turvallisia niin käyttäjälle, ympäristölle kuin kasvuston biologisille hyötyeliöillekin. Koska biologisen kasvinsuojelukäsittelyn jälkeen ei tarvita varoaikaa, hoitotöitä voidaan jatkaa ja sadonkorjuuseen ryhtyä vaikkapa heti käsittelyn jälkeen. Toisin kuin kemiallisten aineiden kohdalla biologiselle tuotteelle vastustuskykyisten tautikantojen kehittyminen on

 Ansaripetopunkki saalistamaa vihannespetopunkkia.
erittäin epätodennäköistä, jopa mahdotonta. Kaikki mikro-organismeihin perustuvat tuotteet soveltuvat myös luomuviljelyyn.

Miten biologisten tuotteiden hyödyt näkyvät viljelijän kukkarossa? Mikrobivalmisteiden vaikutukset kasvustossa perustuvat kasvun edistämiseen ja kasvitautien torjuntaan. Lopputulos on nähtävissä pienempänä taimikuolleisuutena ja runsaampana kauppakelpoisena satona. Esimerkiksi kasvihuonekurkulla esiintyvä mustapistemätä aiheuttaa tavallisesti noin 10-15 %:n satotappion. Käytännön viljelmillä biologinen Prestop WP -käsittely on vähentänyt mustapistemätään sairastuneiden kasvien osuutta noin 60-70-prosenttisesti. Kasvihuonetomaatilla heti istutuksen jälkeen aloitettu biologinen käsittelyohjelma näkyy noin 10 %:n sadonlisänä.

Myös kaikki kasvihuonevihannesten tärkeimmät tuholaiset voidaan torjua biologisesti. Monien tuhoeläinten torjuntaan on tarjolla jopa useampi kuin yksi torjuntaeliölaji. Eri lajit eivät ole toistensa kilpailijoita, vaan ne täydentävät toisiaan. Jos kasvintuhoojat ovat päässeet ryöstäytymään hallinnasta, pitää niiden määrää vähentää ensin kemiallisella torjunnalla. Tällöin on muistettava tietynpituiset varoajat kemiallisen käsittelyn jälkeen ennen torjuntaeliöiden levittämistä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja