Olet täällä

Öljypellava

Käyttö

Pellavaa (Linum usitatissimum) käytetään öljy- ja kuitukasvina. Se on ikivanha viljelykasvi, jonka kantalaji on kotoisin Välimeren maista ja Länsi-Euroopasta. Öljypellava

Pellava on noin puolimetriä korkea, hoikka ruoho, jonka päässä on hauras kukinto. Kukat ovat sinisiä tai valkeita. Siemenkodan siemenissä on rasvaa ja öljyä. Varsi sisältää hienoja vahvoja kuituja.

Öljypellava on kuitupellavaa matalampi ja heikkokortisempi, sen varsikuidut ovat lyhyempiä, sillä on haaraisempi kukinto ja sen siemenet ovat suurempia. Pellavaöljyssä vallitseva rasvahappo on linoleenihappo, jonka vuoksi öljy on nopeasti härskiintyvää ja ravintokäytössä hankalaa. Valtaosa öljystä käytetään vernissaksi, maaleihin ja lakkoihin, ruostesuoja-aineisiin, puunkäsittelyaineisiin, sekä korkkimattojen, painomusteen ym. valmistukseen. Kokonaisissa siemenissa öljy säilyy parhaiten härskiintymättömänä, ja siementä käytetäänkin ravinnoksi sellaisenaan.  

Kasvatusaika

Öljypellavan kasvuaika on kuitupellavaa hieman pidempi, keskimäärin 114 vrk.

Satotavoite

Satotavoitteena on 1500 kg/ha.

Hinnoitteluperusteet

Öljypitoisuus 43 %
Rikkapitoisuus alle 2 %
Lehtivihreäpitoisuus alle 1,5 mg/kg
Kosteusprosentti alle 7 %
Rikkinäisiä ja kiillottomia siemeniä alle 2 %

Kasvupaikka

Helmi-öljypellavaa voidaan viljellä I-II vyöhykkeillä. Kasvupaikan tulisi olla aukea. Öljypellava menestyy parhaiten hieta- ja savimailla, mutta ei sovi eloperäisille maille. Pellava on matalajuurisena kasvina poudanarka. Kasvupaikan pH:n tulisi olla yli 5,0 ja mielellään lähes 6,0.

Esikasvi

Pellava ei ole kovin vaativa esikasvinsa suhteen, mutta rypsiä ja pellavaa pitäisi vältettää. Esikasvi ei saa olla myöskään typpeä keräävä, koska pellavan typpilannoituksessa on oltava varovainen. Viljelykierron tulisi olla noin 4 vuotta.

Kylvö

Öljypellava kylvetään ensimmäisenä keväällä (hallankestävä) 2-3 cm:n syvyyteen, kosteaan maahan. Pelto kannattaa muokata matalaan ja jyrätä, jolloin kosteutta säästyy mahdollisimman paljon. Ojituksen on oltava kunnossa.

Kylvötiheys on 750-900 itävää siementä neliölle kivennäis- ja multamailla. Siementä käytetään 50-80 kg/ha (tsp x kylvötiheys / itävyysprosentti). Käytettävä sertifioitua siementä vähintään 3 vuoden välein. Omaa siementä käytettäessä on suositeltavaa peitata siemen Tirama 50:llä 7,5 g/kg siementä.

Sadonkorjuu

Voidaan puida kun sylkky helisee ja siemenet ovat ruskeita. Varsi voi olla vielä osittain vihreä. Kasvuston oltava kuiva, voidaan puida myös pakkasella, syys-lokakuu on usein hyvää puintiaikaa. Pellavaa ei saa varastoida puintikosteudessa yli 4 tuntia, sillä nopeasti lisääntyvät homeet pilaavat laadun.

Kuivataan 7 % kosteuteen. Sadosta otetaan edustava 5 kilon näyte kuivurin tyhjennyksen yhteydessä.

Lisätietoja

Samankaltaista sisältöä