Olet täällä

Kalkitusaineen valinta

Kalkitukseen käytettävät tuotteet

Lannoitelaki määrittää kalkitusaineiden vähimmäisvaatimukset. Kalkitusaineiden käyttötarkoitus on maan happamuuden poistaminen ja happamoitumisen estäminen. Lisäksi kalsium- ja magnesiumpitoisilla kalkkikivijauheilla on lannoitusvaikutus.

KalkkikivijauheKalkkikivijauhetta

Kalkkikivijauhetta valmistetaan kalsiumkarbonaatista (CaCO3) jauhamalla. Kalkkikivijauheista kalsiittikalkki sisältää magnesiumia alle 2 %, ja soveltuu alueille, joilla maaperän magnesiumpitoisuus on korkea. Magnesiumpitoiset jauheet sisältävät magnesiumia 2-10 %. Se soveltuu magnesiumköyhille maille ja nautakarjavaltaisille alueille. Yli 10 % magnesiumia sisältävät tuotteet ovat dolomiittikalkkikiveä.

Maan kalsiumin ja magnesiumin ravinnesuhdetta (Ca/Mg) käytetään oikean kalkkilaadun valinnassa. Suhdeluku saadaan jakamalla viljavuustutkimuksen Ca-luku (mg/l) Mg-luvulla (mg/l). Suhdelukua saadaan nostettua kalkitsemalla kalsiittikalkilla ja laskettua magnesiumpitoisella kalkilla.

Tarkemmat tiedot tuotteista allaolevista linkeistä

- Nordkalkin Aito-maanparannuskalkit

- Yaran maanparannusaineista lisätietoja Yara Suomen sivuilta.

Oikealta löytyvällä kalkkilaattorilla voit laskea pellolle tarvittavan kalkkimäärän tai käänteisesti pH-muutoksen tietyllä kalkkimäärällä.

Partner: 

Samankaltaista sisältöä