Olet täällä

Maltokaariviroosi

Maalevintäinen maltokaarivirus, eli moptop-virus (PMTV) on haitallisin perunan virus. Pahiten virus haittaa perunalastun raaka-aineen tuotantoa.

Oireet:
Virus aiheuttaa perunan mukuloihin ruskeita kaarimaisia ja rengasmaisia vioituksia.
Viroottisesta siemenestä kehittyy pensasmainen ja epämuodostunut kasvi. Sairaan kasvin lehdet muodostavat kiinteän lehtisykerön, tästä virus on saanut englanninkielisen nimen; moptop.

Vaikutukset satoon:
Maltokaarivirus ei vaikuta merkittävästi sadon määrään. Virus aiheuttaa huomattavia laadullisia tappioita pilaten pahimmillaan perunasadon käyttökelvottomaksi ruoka- ja teollisuusperunana.

Taudin leviäminen:
Virus säilyy perunan kuorirokkosienen kestoitiöissä maassa tarttuvana jopa vuosikymmeniä. Se kulkeutuu uusille viljelmille siemenperunan ja sen mukana kulkeutuvan maa-aineksen välityksellä. Kosteissa oloissa kestoitiöistä muodostuu parveiluitiöitä, jotka levittävät kehittyviin mukuloihin maltokaariviruksen.
Kaikki perunalajikkeet ovat alttiita virukselle. Jotkut lajikkeet voivat olla lähes oireettomia, kun taas alttiimpien lajikkeiden sato voi olla täysin vioittunutta.

Torjunta:
Tärkeimpänä torjuntakeinona on terveen siemenperunan käyttö. Korkea perunan kuivatuslämpötila sadonkorjuun jälkeen ja varastointilämpötilan pitäminen tasaisena vähentää mukulaoireiden esiintymistä. Jos virusta on jo viljelymaassa, haittoja voidaan vähentää viljelemällä oireettomina pysyviä lajikkeita ja välttämällä runsasta kertakastelua. Saastunutta maa-ainesta ei saa siirtää paikasta toiseen esim. koneiden välityksellä.

Maltokaarivirusta kestävimpiä perunalajikkeita ovat Amazone, Fambo, Kulta, Puikula ja Kardal. Alttiimpia lajikkeita ovat Timo, Ostara, Siikli, Matilda, Sabina, Lady Rosetta, Nicola, Van Gogh, Saturna ja Ute.

Samankaltaista sisältöä