Olet täällä

Perunan A-, M-, S-, X- ja Y -virukset

Virukset alentavat satoa määrällisesti ja laadullisesti. Terveen siemenperunan myötä X-, S- ja M-virusten merkitys ammattiviljelyssä on vähentynyt. Edelleen merkittäviä viruksia ovat A- ja Y-virukset. Ne saattavat levitä nopeasti kasvustoissa ja etenkin Y-virus alentaa huomattavasti satoa.

Oireet:
Eri viruslajit aiheuttavat erilaisia oireita. Yleisinä oireina ovat lehtien kirjavuus ja kurttuisuus sekä lehtien kiertyminen.
Kasvien osat ja myös kokonaiset kasvit voivat kuolla. Viroottiset kasvit ovat usein pienikokoisia ja sadot jäävät pieniksi. Oireiden voimakkuuteen vaikuttaa eri lajikkeiden taudinkestävyys.

Vaikutukset satoon:
Etenkin aggressiiviset A- ja Y-virukset voivat alentaa sadon jopa puoleen normaalisadosta.
Jos viroottisia kasveja on runsaasti kasvustossa, sadon kokojakauma ja sisäinen laatu heikkenee.

Taudin leviäminen:
Virustaudit säilyvät kasvukaudesta toiseen siemenperunassa. Viroottisesta siemenmukulasta kehittyy virustautinen kasvi, josta virukset leviävät kirvojen välityksellä tai kosketuslevintänä terveisiin kasveihin. Maassa elävät mikrosienet ja ankeroiset voivat siirtää viruksia viroottisista kasveista ja mukuloista terveisiin kasveihin ja kehittyviin mukuloihin.

Torjunta:
Terve siemenperuna on tehokkain virusten torjuntakeino. Siemenkantojen uusiminen kahden vuoden välein pitää virustaudit kurissa.
Siemenperunatuotannossa kirvoja voidaan torjua parafiiniöljyruiskutuksilla. Y-virukselle kestävimpiä lajikkeita ovat Timate, Vital, van Gogh ja Ute.

Samankaltaista sisältöä