Olet täällä

Perunaseitti

Perunaseitti ei välttämättä vaikuta sadon määrään, mutta heikentää laatua. Esimerkiksi tärkkelyssato alenee, ja ruokaperunan ulkonäkö kärsii.

Oireet:
Perunaseitti muodostaa mukuloiden pintaan levymäisiä rihmastopahkoja. Tauti aiheuttaa versoihin tummanruskeita sisään painuneita kuivia laikkuja. Sairastuneiden kasvien lehdet kellastuvat, ylälehdet rullautuvat ylöspäin ja lopulta varret kellastuvat.
Tauti hidastaa myös rönsyjen kasvua. Rönsyjen ja kasvin tyven vioittumisen seurauksena mukulat muodostuvat lähelle maanpintaa ja vihertyvät helposti.

Vaikutukset satoon:
Tauti vaurioittaa ja tappaa ituja jo idätysvaiheessa, jolloin kasvusto taimettuu epätasaisesti. Verson vaurioitumisen seurauksena yhteyttämistuotteiden kuljetus estyy. Kehittyvät mukulat ovat epämuotoisia ja vihertyneitä.

Taudin leviäminen:
Taudinaiheuttajasieni (Rhizoctonia solani) leviää sekä siemenperunan että maan välityksellä. Tauti vioittaa perunaa, kun ne istutetaan viileään maahan ja taimettuminen on hidasta. Kosteat olot edistävät taudin etenemistä.

Torjunta:
Viljelyteknisin toimenpitein voidaan vähentää seitin aiheuttamia tuhoja. Terveen siemenperunan käyttö, viljelykierrosta huolehtiminen ja riittävä sekä tasapainoinen lannoitus vähentävät seitin esiintymistä.

Seittiä voidaan torjua myös idättämällä perunat ja istuttamalla ne lämpimään maahan. Kemiallisesti seittiä voidaan torjua peittauksella.

Samankaltaista sisältöä